Republica Moldova a încheiat anul 2012 cu o scădere economică

  • 12 Februarie 2013 14:18
Republica Moldova a încheiat anul 2012 cu o scădere economică

Republica Moldova a încheiat anul 2012 cu o scădere economică de aproximativ 0,7%, potrivit analiștilor de la Expert Grup, care au prezentat astăzi un studiu de analiză a creșterii economice.

Pe de altă parte, autoritățile susțin că țara nu a intrat în recesiune și că a depășit cu bine cel de-al doilea val al crizei economice de anul trecut. 

Secetea din anul trecut, criza din zona euro, dar și unele politici defectuoase ale autorităților au condus la scăderea economiei în 2012, potrivit studiului realizat de către Expert Grup. Analiștii economici prognozează însă o creștere de 3,5% în acest an și de 3 la sută în anul 2014. În același timp, Republica Moldova a pierdut concurența cu țările din regiune în ce ceea privește atragerea investițiilor străine, a declarat expertul Ana Popa.

Ministrul economiei Valeriu Lazăr a recunsocut că există rezerve în privința calității serviciilor publice, dar și un mediu de afaceri care trebuie reformat, pentru a face concurență celui din regiune și pentru a atrage cât mai multe investiții străine. Potrivit ministrului, Republica Moldova nu a încheiat anul 2012 în recesiune și a depășit cu bine criza care a afectat zona euro.

Criza care a afectat comunitatea europeană a condus și la reducerea exporturilor în această zonă, potrivit analistului Adrian Lupușor. El a menționat că că acest lucru nu trebuie să afecteze negocierile cu Bruxelesul în privința creării Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Studiul realizat de Expert Grup constată că sistemul bancar rămâne stabil, în pofida problemelor legate de Banca de Economii, care trebuie însă rezolvate urgent ca să nu afecteze întreg sistemul. Experții prognozează o inflație de aproximativ 5% în anii 2013 și 2014 și o majorare a exporturilor cu 7-8 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău