Republica Moldova a exportat o cantitate record de caise în acest sezon. Peste 83% din exporturi au ajuns pe piața UE

  • 12 August 17:12
Republica Moldova a exportat o cantitate record de caise în acest sezon. Peste 83% din exporturi au ajuns pe piața UE

Republica Moldova a exportat o cantitate record de 12 mii de tone de caise în acest sezon, față de patru mii de tone în 2023 și 7.500 de tone în 2022. Peste 10 mii de tone din această cantitate au ajuns pe piața occidentală, spre destinații în creștere precum Polonia, România, Croația, Olanda, Germania, Slovenia. Caisele din țara noastră au fost comercializate nu doar la piețele angro, dar au ajuns pe rafturile celor mai mari rețele de supermarketuri din UE, ambalate și certificate corespunzător, transmite MOLDPRES.

Dacă în anul 2020, 85 la sută din livrările de caise produse în Republica Moldova erau direcționate către țările din Uniunea Vamală Euroasiatică (UVE), în sezonul 2024, doar 13% din caisele exportate au ajuns în UVE, demonstrând o diversificare a piețelor.

Exportatorii afirmă că cererea de caise din partea importatorilor din Uniunea Europeană a crescut semnificativ în acest sezon, fapt ce a coincis cu o recoltă bună de caise în Republica Moldova.

În același timp, a fost o adevărată provocare pentru exportatorii de caise din Republica Moldova să facă față, în acest an, concurenței de pe piața UE. Din cauza condițiilor climaterice, caisele moldovenești au fost recoltate mai devreme, respectiv au venit pe piață odată cu cele din Spania și Balcani. 

„Am avut un sezon favorabil pentru caise, am obținut cantitate, dar și calitate bună pentru export. Am observat o creștere a cererii din partea pieței UE. Întreprinderea noastră a exportat peste 90% din cais pe piața Uniunii Europene, dar pentru aceasta a fost nevoie să respectăm cerințele cumpărătorului: produs certificat GlobalG.A.P., caisul trebuia să fie sortat în două calibre distincte și ambalat separat pe palete, toate lăzile trebuie să aibă aceeași greutate netă, fructele trebuie să fie de o calitate superioară, fără defecte, este necesar să fie respectată cu strictețe norma maximă admisibilă de reziduuri în fructe”, a spus Ștefan Pîslaru, manager vânzări al unei companii.

„Este un potențial mare pentru caisele moldovenești pentru export pe piața internațională, dar trebuie să avem certificări, ambalaje și calitate. Noi am livrat anul acesta cais exclusiv în lăzi de carton, am exclus total lemnul”, a afirmat Victor Cazacu, managerul altei întreprinderi. 

Exportatorul spune că sectorul de producere a caiselor este unul cu potențial pentru Republcia Moldova, dar numai în cazul când fructele vor fi certificate, iar producătorii se vor coopera la vânzare. 

„Deținem un centru logistic și primim marfa la rampă de la producători de la cantități mici la cantități mari. Dar în această activitate avem două condiții de bază: prezentarea analizelor de laborator pentru marfă și achitarea prin transfer bancar. Din păcate sunt cerințe pe care producătorii nu doresc să le respecte. O altă problemă este faptul că producătorii nu doresc să lucreze în baza unor contracte prestabilite din timp. Atunci când producătorii vor dori să se ajusteze la cerințele pieței vom obține rezultate și prețuri mai înalte”, consideră Victor Cazacu.

Andrei Cumpanici, manager pe siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, subliniază necesitatea implementării certificării GLOBALG.AP și GRASP. 

„În acest an, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova continuă să ofere asistență privind implementarea cerințelor standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP pentru 25 de companii producătoare și exportatoare de fructe, dintre care cinci produc caise, soiuri solicitate atât pe piața locală, cât și pe piața externă. Implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. include siguranța alimentului, sustenabilitatea mediului, asigurarea bunăstării angajaților, bunăstarea animalelor, trasabilitatea lanțului de aprovizionare și consolidarea capacităților întreprinderilor”, specifică Andrei Cumpanici.

Republica Moldova produce caise pe o suprafață de cinci mii de hectare, fiind poziționată printre primii 20 de exportatori de caise din lume în ultimii ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău