Republica Moldova, țara europeană cu cea mai mică suprafață împădurită

  • 22 Aprilie 2016 15:44
Republica Moldova, țara europeană cu cea mai mică suprafață împădurită

În fiecare an, la 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Planetei Pământ, manifestare care, în acest an, are ca temă: ''Copaci pentru pământ''.

Republica Moldova este țara europeană cu cea mai mică suprafață împădurită, avertizează ecologiștii care își propun în următorii ani să crească suprafețele de vegetație forestieră. Eroziunea solului din cauza fenomenelor naturale, dar și a degradării ca urmare a unor practici agricole iresponsabile, este o altă problemă majoră în Republica Moldova.

Republica Moldova este țara cu cea mai mică suprafață împădurită, fondul forestier național abia ajungând la 12 la sută, în condițiile în care media Uniunii Europene depășește 30 la sută, susține președintele Mișcării Ecologiste Alecu Reniță.

”Suprafața împădurită este aproape simbolică. Deșii spunem și considerăm că avem codri seculari, ei mai mult au rămas în cărțile de poezie decât în realitate. Noi pledăm să avem până în 2025 măcar 20 la sută din teritoriu împădurit.  Numai asta ne va asigura o garanție că în timpul schimbărilor climatice, a arșițelor, secetelor  o să putem să supraviețuim și să rezistăm”, a constatat Alecu Reniță.

Totodată s-a deteriorat foarte mult calitatea solurilor Republicii Moldova, cunoscute pe vremuri ca fiind dintre cele mai fertile din lume.

”Ca să păstrezi un echilibru ecologic într-o țară nu trebuie să iei mai mult de 50 la sută din ecosisteme, în perioada sovietică s-a luat practic pentru agricultură, 90 la sută. Acest lucru a creat un dezechilibru general în toată Republica Moldova”, a precizat Alecu Reniță.

Introducerea unor programe locale, regionale și naționale de reîntoarcere a fertilității solurilor, dar și votarea Legii Solului retrasă din Parlament în 2007, sunt doar câteva dintre acțiunile menite să ducă a conservarea ecosistemelor, potrivit ecologiștilor.

Ziua Pământului a fost marcată inițial în Statele Unite, acum aproape cinci decenii, când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. În 2009, Organizația Națiunilor Unitea declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a Planetei Pământ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău