Republica Moldova - NATO

  • 17 Septembrie 2014 16:52
Republica Moldova - NATO

Continuăm astăzi discuțiile începute în emisiunea de ieri cu privire declarațiile comandantului forțelor militare NATO în Europa, Philip Breedlove.

 

Trebuie amintit că generalul Breedlove a declarat că Rusia ar putea realiza incursiuni în Republica Moldova și în regiunea separatistă Transnistria. În opinia sa, Alianța Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra țările care nu sunt membre NATO.

„În ultimii 12 ani, am încercat să facem din Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale și economice ținând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situație diferită și trebuie să o abordăm”, a spus Philip Breedlove, potivit The Hill.

Generalul NATO a comparat o posibilă „invazie hibrid” în R.Moldova cu cele care s-au înregistrat în acest an în Crimeea și în estul Ucrainei.

„Am văzut scenariul jucat în Crimeea, am văzut scenariul jucat în estul Ucrainei și acum începem să vedem scenariul jucat în R.Moldova”, a declarat generalul Breedlove.

Secretarul general în exercițiu al Alianței Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen,  a denunțat de asemenea „presiunile economice” și „acțiunile militare” ale Rusiei în Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„Asistăm la o nouă eră de probleme și acțiuni revizioniste”, inclusiv din cauza atitudinii agresive a Rusiei în estul Europei. “Moscova a călcat în picioare toate reglementările și angajamentele care au garantat pacea în Europa după încheierea Războiului Rece”, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, într-un discurs rostit la Bruxelles cu ocazia unui seminar organizat de Institutul Carnegie Europe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău