Republica Cipru acuză Turcia că a 'împovărat-o în mod disproporționat' cu solicitanți de azil

  • 19 Februarie 2021 16:06
Republica Cipru acuză Turcia că a 'împovărat-o în mod disproporționat' cu solicitanți de azil

Guvernul de la Nicosia a criticat vineri Turcia pentru responsabilitatea acesteia în crearea unei noi rute de migrație, care a 'împovărat în mod disproporționat' Republica Cipru cu cel mai ridicat procent din UE de solicitanți de azil în raport cu numărul populației, transmite AFP, ptreluat de Agerpres

Republica Cipru, membră din 2004 a Uniunii Europene, a cunoscut în ultimele luni o creștere a numărului de solicitanți de azil.

Mulți dintre aceștia intră traversând clandestin zona tampon, supravegheată de ONU, care divizează insula între Republica Cipru și Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

Autoritățile de la Nicosia afirmă că au înregistrat cea mai mare proporție de solicitanți de azil din UE în ultimii patru ani, la nivelul a 4% din populația țării, față de o medie de aproape 1% în restul Uniunii.

'Majoritatea covârșitoare a fluxurilor migratorii provenea din Turcia, care nu pune în aplicare toate acordurile referitoare la migrația spre Cipru', au transmis vineri Ministerele de Externe și de Interne de la Nicosia, într-un comunicat comun.

'În realitate, poziția Turciei a condus la crearea, mai degrabă decât la prevenirea unei noi rute de migrație în estul Mediteranei, care a împovărat în mod disproporționat Ciprul și pune o presiune enormă pe sistemul național de azil', spun cele două ministere.

Potrivit comunicatului, guvernul cipriot dorește ca subiectul să fie abordat cu prioritate la teleconferința din 15 martie a miniștrilor de externe și de interne din UE, precum și în 'discuțiile ce vor urma cu privire la Turcia'.

Nicosia va ridica la Bruxelles problema 'amplorii crizei migratorii cu care este confruntată', pentru a se asigura că 'primește asistența necesară pentru a răspunde în mod eficient'.

Republica Cipru a înregistrat 1.640 de cereri noi de azil în trimestrul al III-lea din 2020, cel mai ridicat procent în raport cu populația - conform Eurostat -, de circa un milion de locuitori.

În luna decembrie, ministrul de interne Nikos Nouris a declarat că, în 2019, Ciprul primise în total aproximativ 17.000 de cereri de azil, o creștere de peste 500% față de anul 2015.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău