Republica Cehă marchează în mod discret 31 de ani de la începutul Revoluției de Catifea

  • 17 Noiembrie 2020 17:05
Republica Cehă marchează în mod discret 31 de ani de la începutul Revoluției de Catifea

Republica Cehă a marcat marți cea de-a 31-a aniversare a Revoluției de Catifea printr-o ceremonie discretă, fără demonstrații sau marșuri, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, informează dpa, citat de Agerpres.

Premierul ceh Andrej Babis a depus o coroană de flori pe una dintre cele mai importante străzi din Praga, Narodni, care unește Orașul Nou cu cel Vechi, pentru a marca sfârșitul a peste 40 de ani de regim comunist în 1989, în Cehia.

"Din nefericire, libertatea este în prezent limitată din cauza pandemiei de coronavirus, însă situația este desigur diferită", a declarat premierul de 66 de ani, amintind de restricțiile de călătorie în vigoare pe vremea regimului comunist.

În același timp, liderul mișcării de opoziție "Un milion de momente pentru democrație", Benjamin Roll, l-a acuzat într-un discurs online pe Babis că "fură guvernul".

În aceeași zi a anului trecut, 250.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului și a lui Babis, pe care mișcarea de opoziție îl acuză de conflict de interese între afacerile și activitățile lui politice.

Anul acesta, discursuri din partea mișcării "Un milion de momente pentru democrație" au fost susținute online din cauza restricțiilor privind adunările publice, menite să reducă răspândirea noului tip de coronavirus.

Revoluția de Catifea a început cu o reprimare violentă a unui protest studențesc pașnic, pe 17 noiembrie 1989, care a dus la demonstrații în masă prodemocrație ce s-au încheiat cu o schimbare de regim. Vaclav Havel, cunoscutul activist ceh în domeniul drepturilor omului, a fost numit o lună și jumătate mai târziu președinte al fostei Cehoslovacii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău