Republica Belarus i-a cerut Lituaniei să o extrădeze pe opozanta Svetlana Tihanovskaia

  • 05 Martie 2021 12:08
Republica Belarus i-a cerut Lituaniei să o extrădeze pe opozanta Svetlana Tihanovskaia

Republica Belarus a anunțat vineri că i-a cerut Lituaniei să o extrădeze pe lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, urmărită în țara sa pentru rolul său în mișcarea de contestare post-electorală în 2020, informează AFP.

"Parchetul general al Belarus i-a cerut Parchetului general al Lituaniei să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia pentru ca ea să poată fi urmărită pentru infracțiuni împotriva ordinii și securității publice", informează Parchetul belarus într-un comunicat, care precizează că acționează în conformitate cu un acord bilateral de asistență juridică din 1992.

Regimul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko reprimă de anul trecut o mișcare de contestare istorică generată de realegerea lui controversată, în august.

Contracandidată a lui Lukașenko în alegerile prezidențiale, Tihanovskaia, lideră a opoziției belaruse, a fost constrânsă să se refugieze în Lituania imediat după scrutin, după ce a fost amenințată, spune ea, de serviciile de securitate belaruse.

Autoritățile belaruse o acuză că a organizat anul trecut "revolte în masă", referindu-se astfel la mișcarea de manifestații.

Tihanovskaia este de asemenea urmărită în justiție din toamna lui 2020 pentru "apeluri la acțiuni ce aduc atingere securității naționale", infracțiune pasibilă de o pedeapsă de trei până la cinci ani de închisoare.

Anchetatorii au publicat marți o înregistrare video, afirmând că aceasta o arată pe Svetlana Tihanovskaia discutând planuri prin care să preia controlul asupra unor clădiri guvernamentale din Gomel, al doilea oraș ca mărime din Belarus, după alegerile prezidențiale din august.

Opozanta a insistat mereu asupra caracterului pașnic al manifestațiilor și a denunțat recurgerea la forță și represaliile orchestrate de autorități.

Confruntat cu manifestații la care au participat zeci de mii de persoane, regimul belarus a înăbușit puțin câte puțin mișcarea de contestare prin arestări în masă marcate de violențe ale poliției, în timp ce principalii opozanți au fost plasați în detenție sau forțați să se refugieze din țară.

Reprimarea mișcării de contestare în Belarus a fost condamnată de țările occidentale, UE și SUA adoptând sancțiuni împotriva unor persoane din cercul apropiat al președintelui belarus, care, susținut de Moscova, a rămas surd la aceste presiuni.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău