Reprezentantul SUA și cel al Chinei s-au întâlnit la Singapore, în contextul „războiului comercial” dintre cele două țări

  • 03 August 2018 13:43
Reprezentantul SUA și cel al Chinei s-au întâlnit la Singapore, în contextul „războiului comercial” dintre cele două țări

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, și secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-au întâlnit vineri la Singapore, în marja unui forum regional, în contextul unui ''război comercial'' din ce în ce mai înverșunat dintre cele două țări, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Reporterii au fost scoși din încăpere înainte de începerea convorbirilor oficiale între cei doi înalți diplomați.

Președintele american, Donald Trump, le-a dat instrucțiuni miercuri oficialilor săi din domeniul comerțului să aibă în vedere o creștere a tarifelor la 25 % , de la 10 %, la importurile în SUA în valoare de 200 miliarde de dolari din China.

Trump, care a acuzat China și alte țări că exploatează SUA în comerțul global, i-a cerut Beijingului să facă o serie de concesii pentru a evita noi taxe, care ar putea fi impuse în săptămânile după ce se încheie o perioadă de supraveghere pe 5 septembrie.

China nu a dat însă nici un semn de supunere la presiunea Washingtonului. Ministrul chinez de externe a făcut apel joi la SUA să dea dovadă de calm și ''să asculte cu grijă vocile consumatorilor americani''.

Până în prezent, SUA au impus taxe la importuri din China de 34 miliarde de dolari, în cadrul primei tranșe de sancțiuni referitoare la bunuri în valoare de 50 miliarde de dolari.

SUA doresc ca Beijingul să înceteze furtul de secrete ale întreprinderilor americane, să renunțe la planurile de impulsionare a industriilor sale high-tech pe cheltuiala Americii și să înceteze subvenționarea companiilor chineze cu împrumuturi ieftine care le permit să facă o concurență neloială.

La rândul său, China afirmă că SUA încearcă să oprească creșterea unui competitor și Beijingul a impus de asemenea propriile tarife la mărfurile americane. Tensiunile crescânde s-au răsfrânt asupra piețelor bursiere și yuanul a pierdut în raport cu dolarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:2,57 m/s
Sat
22
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău