Reprezentantul special al OSCE speră că o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 se va desfășura în aprilie

  • 28 Februarie 2018 14:47
Reprezentantul special al OSCE speră că o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 se va desfășura în aprilie

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, speră că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol vor lua măsuri concrete care vor crea premise pentru desfășurarea unei noi runde de negocieri în formatul "5+2" în luna aprilie.

Declarația a fost făcută la Academia Diplomatică de la Moscova, unde Franco Frattini a ținut o prelegere, transmite INFOTAG.

Potrivit agenției sursei citate, expertul rus Andrei Deviatkov, care a participat la eveniment, a scris într-un articol că "măsurile concrete presupun soluționarea problemelor precum plăcuțele transnistrene de înmatriculare a automobilelor, cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, posibilitatea deplasării vehiculelor de mare tonaj pe podul peste Nistru, restabilirea drepturilor de proprietate în Transnistria pentru agricultorii moldoveni".

"Chiar dacă Frattini este optimist în privința negocierilor dintre părți, el menționat că este îngrijorat de faptul că reglementarea conflictului ar putea fi politizată de către Chișinău din cauza alegerilor parlamentare viitoare, adăugând că, în timpul vizitei sale în capitala Moldovei în luna martie, va încerca să transmită autorităților ideea că aceasta este "o cale greșită", a remarcat Deviatkov.

Potrivit expertului, "Frattini a menționat că, în cazul în care Chișinăul și Tiraspolul vor îndeplini agenda actuală a măsurilor de consolidare a încrederii, pasul următor ar putea fi un acord bancar, deoarece companiile transnistrene au nevoie de o libertate mai mare de acțiune în ceea ce privește tranzacțiile bancare".

În opinia sa, reglementarea transnistreană nu este "o sarcină ambițioasă pentru Franco Frattini, însă experiența sa internațională și cunoașterea politicii europene vor juca un rol pozitiv în procesul de negocieri".

Franco Frattini a ocupat în diferite perioade, funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene (2004-2008) și ministru de Externe al Italiei (2002-2004, 2008-2011). Italia deține președinția rotativă a OCSE în anul 2018, precizează OSCE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău