Reprezentantul rus la o conferință ONU: Cer scuze în numele tuturor rușilor aflați în incapacitate de a preveni invazia din Ucraina

  • 27 Februarie 2022 17:48
Reprezentantul rus la o conferință ONU: Cer scuze în numele tuturor rușilor aflați în incapacitate de a preveni invazia din Ucraina

Șeful delegației Rusiei la o importantă reuniune a ONU asupra schimbărilor climatice a cerut duminică scuze pentru invazia forțelor armate ruse în Ucraina, calificând-o drept nejustificată, potrivit mai multor surse, care i-au ascultat declarația în cursul acestei videoconferințe cu ușile închise, reunind 195 de țări, relatează AFP.

Această intervenție-surpriză a lui Oleg Anisimov intervine ca urmare a unei declarații înflăcărate a omoloagei sale ucrainene, Svitlana Krakovska, despre situația în țara sa, scrie Digi24.

„Permiteți-mi să cer scuzele noastre în numele tuturor rușilor aflați în incapacitate de a preveni acest conflict”, a afirmat Anisimov în limba rusă în cursul sesiunii plenare la încheierea negocierilor, au declarat pentru AFP trei surse diferite care au ascultat traducerea oficială în limba engleză făcută de ONU cuvintelor sale.

„Cei care văd ce se petrece nu reușesc să găsească o justificare acestui atac împotriva Ucrainei”, a adăugat el, exprimându-și „imensa admirație” pentru delegația ucraineană, potrivit acelorași surse. AFP nu a avut acces la discursul său în limba rusă.

La solicitarea AFP, Anisimov a precizat că aceste cuvinte ale sale nu trebuie interpretate ca o „declarație oficială a delegației ruse”. Ele „exprimă opinia mea și atitudinea mea personală”, a spus el.

„Nu vom capitula în Ucraina și sperăm că lumea nu va capitula în construirea unui viitor climatic durabil”, a declarat duminică în limba engleză, potrivit mai multor surse, Svitlana Krakovska, care a continuat să lucreze din țara sa aflată în război.

Participant la conferință, despre oficialul rus: „Știe că își asumă un risc personal, este un mesaj foarte sincer”

„Schimbarea climatică provocată de om și războiul în Ucraina au aceleași rădăcini: combustibilii fosili și dependența noastră de aceștia”, a adăugat ea.

Delegați și observatori, care au participat la această reuniune finală înaintea publicării luni a unui raport oficial al experților ONU asupra climatului (Giec), au fost impresionați de acest schimb de replici, au indicat mai mulți martori.

„El știe că își asumă un risc personal, este un mesaj foarte sincer”, a declarat pentru AFP un participant la conferință, referindu-se la reprezentantul rus.

Exprerți ONU în domeniul schimbărilor climatice vor contura luni în noul lor raport o imagine, fără îndoială, catastrofală a impactului schimbărilor climatice asupra umanității, după două săptămâni de negocieri online cu ușile închise, eclipsate de criza ruso-ucraineană, mai notează sursa citată de Agerpres.

Svitlana Krakovska și-a exprimat tristețea să vadă că după ani de muncă meticuloasă a oamenilor de știință din toată lumea acest raport al Giec va trebui „să fie în media la concurență cu un război”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău