Reprezentantul OMC sugerează că rezervele R.Moldova față de aderarea Marii Britanii la Acordul privind achizițiile publice sunt pertinente

  • 24 Octombrie 2018 14:22
Reprezentantul OMC sugerează că rezervele R.Moldova față de aderarea Marii Britanii la Acordul privind achizițiile publice sunt pertinente

Republica Moldova a lansat  recent platforma electronică  MTender, care presupune eficientizarea și transparentizarea procesului de achiziții publice. Autoritățile își propun însă extinderea acestuia, prin implementarea unui sistem care să implice și sectorul privat în această platformă și care să asigure toate procesele de achiziții, a explicat Octavian Armașu. Potrivit acestuia, sistemul MTender va aduce economii substanțiale la buget, de până la un miliard de lei anual. 

Republica Moldova este unul din liderii utilizării tehnologiilor informaționale în procesul de achiziții, a remarcat directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului, Alan Wolff. El a menționat că țara noastră este una dintre cele 50 de membre ale Acordului OMC privind achizițiile publice, acord spre care tind unele state mult mai mari, cum ar fi China sau Rusia.

Alan Wolff s-a referit și la informațiile despre poziția reticentă a Republicii Moldova privind aderarea Marii Britanii la acest Acord. În acest context, el a arătat că preocupările Chișinăului privind accesul oamenilor de afaceri moldoveni în Marea Britanie sunt pertinente.

„Este important ca oamenii de afaceri, oficialii să poată călători. Republica Moldova, dar și alte țări, au invocat preocupările lor în acest sens și eu cred că acele preocupări au fost auzite. Va fi o nouă ședință a Comitetului privind Acordul de achiziții publice în noiembrie și presupun că lucrurile vor avansa”, a subliniat reprezentantul OMC. 

Amintim că presa internațională a scris săptămâna trecută că Republica Moldova condiționează aderarea Marii Britanii la Acordul internațional privind Achiziții Publice cu liberalizarea regimului de vize. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a precizat că poziția Chișinăului au legătură cu procedurile complicate de obținere a vizelor de călătorie în Regatul Unit cu care se confruntă cetățenii și  agenții economici din țara noastră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău