Reprezentanții sectoarelor filantropice din Patriarhia Română, reuniți la Chișinău: Rugăciune și discuții interdisciplinare

  • 13 Noiembrie 13:08
Reprezentanții sectoarelor filantropice din Patriarhia Română, reuniți la Chișinău: Rugăciune și discuții interdisciplinare

Adunarea Generală a Federației Filantropia a Patriarhiei Române a fost urmată luni seară de o slujbă de Te Deum oficiată la Paraclisul Centrului Eparhial din Chișinău, precizează un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

Au participat Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, coordonatorul Sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române și Președintele Federației Filantropia, preoți din Mitropolia Basarabiei, consilierii sociali ai eparhiilor din Patriarhia Română și Igor Belei, Directorul Executiv al Misiunii Sociale Diaconia a Patriarhiei Române.

„Aș vrea să transmiteți un mesaj de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, pentru binecuvântarea pe care ne-a dat-o să săvârșim aici, la Chișinău, această adunare a Federației Filantropia și întâlnirea consilierilor eparhiali sociali din Patriarhia Română”, a spus, după rugăciune, Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță.

„Ne bucurăm că suntem mai mulți. Astăzi sunt 27 de membri în Federația Filantropia.”

„Suntem ajutorul Bisericii și, în general, ajutorul pe partea socială. Federația Filantropia este brațul întins, brațul social al Bisericii Ortodoxe Române, așa cum Misiunea Socială Diaconia este brațul social al Mitropoliei Basarabiei”, a adăugat președintele Federației Filantropia.

Distincție pentru organizația gazdă

El a mulțumit și Misiunii Sociale Diaconia, organizație membră a Federației Filantropia, înmânând directorului ei executiv, Igor Belei, Diploma Anului omagial 2024 acordată organizației de Părintele Patriarh Daniel.

„Anul acesta este Anul pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, iar Părintele Patriarh a transmis un gând de recunoștință pentru tot ceea ce face Misiunea Socială Diaconia pentru Biserica Ortodoxă aici, în Mitropolia Basarabiei”, a spus Părintele Ciprian Ioniță.

„Igor Belei o primește în numele tuturor, mai ales că el a primit de la Părintele Patriarh Crucea Patriarhală pentru mireni, așa că vrednic este.”

„S-a împlinit un vis al meu personal: să revenim toți la Chișinău, deși pandemia și războiul ne-au mai pus obstacole”, a spus Igor Belei.

„Dar să știți că este prima dată când se întâlnesc toți reprezentanții eparhiilor din România. E o mare onoare să fim gazde aici și e prima dată când în Basarabia și în Biserica Ortodoxă Română se întâlnesc așa de mulți participanți în jurul unui subiect social.”

„Vom aborda un subiect extrem de important și sensibil. Suntem onorați să facem parte și să ducem mai departe acest simbol al Federației Filantropia și tot ce înseamnă Diaconia în Basarabia”, a mai spus Igor Belei.

Soluții de prevenire și combatere a violenței domestice

Marți, în a doua zi a întrunirii organizațiilor membre ale Federației Filantropia, participanții la Adunarea Generală au fost prezenți la o conferință despre prevenirea și combaterea violenței domestice.

Conferința „Familia sub protecția credinței: Un dialog interdisciplinar despre violența în familie” a debutat cu alocuțiuni susținute de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Părintele Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, și Neli Lelenco de la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV) din Republica Moldova.

Evenimentul a reunit pe tot parcursul zilei peste 90 de preoți, precum și experți în drepturile femeilor, protecția copilului și reprezentanți ai organizațiilor de filantropie din România și Republica Moldova.

Conferința a inclus paneluri de discuții și ateliere tematice cu teme ca „Rolurile de gen în tradiția ortodoxă și impactul asupra vieții de familie / Cutume asociate eronat Bisericii Ortodoxe”; „Prevenirea violenței domestice prin consilierea spirituală”, „Rolul preoteselor în comunitate” și altele.

„Acest eveniment marchează un pas important în promovarea unor comunități sigure și armonioase printr-o colaborare strânsă între entitățile de credință și societatea civilă”, au transmis pe Facebook reprezentanții Misiunii Sociale Diaconia.

Conferința a fost parte a proiectului „Dragostea pentru aproapele: Împuternicirea comunității religioase pentru prevenirea violenței în familie în comunitățile rurale”, implementat de Misiunea Socială Diaconia în cadrul programului regional „EU4GenderEquality: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” (etapa a doua), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova și UNFPA Moldova.

Miercuri, ultima zi a Adunării Generale a Federației Filantropia, va fi dedicată vizitării serviciilor Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei (între care Centrul Multifuncțional Sf. Ana, Centrul Maternal, Apartamentul Social), precum și ședinței Consilierilor Sociali din Patriarhia Română.

Federația Filantropia reunește organizațiile filantropice ale eparhiilor din țară și din Mitropolia Basarabiei, la care încep să se alăture și organizații ale eparhiilor din diaspora, cum ar fi Asociația San Lorenzo dei Romeni a Episcopiei Italiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău