Reprezentanții partidelor politice, despre rezultatul scrutinului local

  • 23 Octombrie 2019 09:27
Reprezentanții partidelor politice, despre rezultatul scrutinului local

Majoritatea formațiunilor politice nu sunt pe deplin mulțumite de rezultatul alegerilor locale care au avut loc pe 20 octombrie și fiecare dintre acestea au mari speranțe de a-și îmbunătăți scorul după cel de-al doilea tur.

Reprezentanții mai multor partide politice și-au împărtășit opiniile despre primul tur în cadrul unei ediții speciale la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune că PDM apreciază rezultatul alegerilor ca unul bun și chiar așteptat, mai ales prin prisma guvernării actuale. Parlamentarul este convins că după turul doi de scrutin, care va avea loc în peste 300 de localități, PDM va obține un scor mult mai bun decât a avut în anul 2015, când a avut 280 de primari. „Acest lucru confirmă încă o dată poziția noastră, poziția Partidului Democrat ca un partid de orientare socială, orientat pe dezvoltarea proiectelor pentru oameni. Și faptele, și lucrurile frumoase care au fost realizate în ultimii ani, au adus rezultate pozitive”, a afirmat Ciubuc.

Deputatul socialist Adrian Lebedinschi susține că rezultatul obținut denotă faptul că PSRM trebuie să lucreze foarte intens atât în organizațiile teritoriale, cât și primare. „Trebuie să vedem cum au fost aleși candidații, probabil unii dintre ei nu au fost cei mai buni. Reieșind din aceasta, am avut rezultate nu prea bune în unele localități. „Mi-aș fi dorit ca toți primarii să fi fost aleși din primul tur pentru ca, imediat după alegeri, să purcedem la activitate nemijlocită și, indiferent de culoarea politică a primarului, el trebuie să activeze în favoarea întregii comunități”, a afirmat socialistul.

Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, blocul ACUM, Vladimir Bolea, susține că actualul scrutin a fost cel mai liber din istoria Republicii Moldova. În ceea ce privește formarea majorității în consiliile raionale și locale, PAS așteaptă al doilea tur de scrutin și validarea mandatelor. „Coalițiile se fac pentru a crea oportunități de soluționare a problemelor localităților. Aceasta este formula pe care noi vom merge atunci când vom crea coaliții locale numai și numai pentru a rezolva problemele localităților”, a afirmat deputatul.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujoreanu, spune că pe parcursul ultimelor trei scrutine PLDM nu a participat la alegeri din varii motive, iar scrutinul din 20 octombrie a fost un gen de relansare a formațiunii. Bujoreanu spune că nu este mulțumit de rezultatul obținut, dar „pentru un partid care s-a lovit extrem de dur”, este un scor „destul de onorabil”. „Ceea ce este mai important pentru noi este ca în viitoarele administrații locale să punem accent pe problemele oamenilor și nicidecum pe culorile politice”, a afirmat liberal-democratul.

Nici deputata Partidului Șor, Marina Tauber, nu este mulțumită de rezultatele scrutinului local, dar, având în vedere situația în care s-a aflat formațiunea, este un rezultat bun, spune ea. „Da, avem doar 13 primării, dar aflându-ne în situația când suntem privați de toate drepturile, suntem partid de opoziție, sunt primele noastre alegeri locale în care participăm masiv, suntem nevoiți să luptăm cu majoritatea parlamentară, este un rezultat bun”, a spus Tauber. Potrivit ei, candidații Partidului Șor urmează să concureze în turul doi cu  încă 38 de candidați.

Vicepreședintele Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Cașu, susține că formațiunea pe care o reprezintă a obținut cei mai mulți primari de orașe din primul tur. Este vorba despre victoria PPPN la Bălți, Drochia, Glodeni, Leova, Vulcănești și Iargara. „Suntem în turul doi încă în patru orașe și ne vom bate serios în cadrul legal”, a afirmat Ilian Cașu. Potrivit lui, campania electorală în orașul Bălți a fost cea mai murdară din istoria politică a Republicii Moldova. Ilian Cașu spune că s-au folosit resurse administrative fără precedent în campania pentru Bălți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău