Reprezentanții mai multor partide politice au propus revizuirea prevederilor cu privire la reducerea pragului electoral

  • 26 Iulie 2022 14:02
Reprezentanții mai multor partide politice au propus revizuirea prevederilor cu privire la reducerea pragului electoral

Audieri publice, care au durat mai bine de două ore pe marginea proiectului Codului electoral ce își propune să reformeze profund sistemul electoral, au avut loc azi, la Chișinău, pe platformă parlamentară. Reprezentanții partidelor parlamentare și extraparlamentare au făcut mai multe propuneri legate de asigurarea unei mai mari reprezentativități politice în Parlament și organizarea proceselor electorale peste hotare. Eugen Urușciuc a urmărit audierile și relatează.

Reprezentanții mai multor partide politice au propus revizuirea prevederilor cu privire la reducerea pragului electoral. Reprezentantul PLDM, Tudor Deliu, a argumentat cu practicile țărilor europene, spunând că un prag de accedere mai mic ar asigura o mai mare reprezentativitate politică Parlamentului:

„Propunerea mea este de a reduce pragul electoral pentru a da posibilitate mai multor partide să acceadă în Parlament, astfel făcând organul legislativ mai reprezentativ. Propunerea noastră este ca pragul pentru un bloc electoral să fie de 5%, partid politici – 3% și 1% - pentru independenți”, afirmă Tudor Deliu.

Discuțiile au vizat și modul de organizare a alegerilor peste hotare. Pentru unele situații, proiectul propune ca alegerile să fie organizate timp de două zile, însă reprezentantul Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, crede că unele prevederi sunt „interpretabile”.

 „Mecanismul care este propus ca să existe aceste motive obiective, care, de fapt, nu sunt explicate destul de clar aici, cred că nu suntem de acord. Este o formulare interpretabilă care duce la crearea unor situații care nu asigură ca toți alegătorii să fie tratați egal”, declară Nicolae Panfil.

Directorul Asociației ADEPT, Igor Boțan este de părere că, dimpotrivă, legea trebuie să conțină și anumite excepții.

„O treime din cetățenii Rep. Moldova cu drept de vot sunt peste hotare și aici e nevoie de excepții și trebuie să argumentăm de ce e nevoie de excepțiile respective”, spune Igor Boțan. 

Proiectul Codului electoral a fost criticat de opoziție. Deputatul socialist, Vasile Bolea spune că legea, în actuala redacție, ar avantaja actuala guvernare, mai ales în aspectul asigurării reprezentativității politice în Comisia Electorală Centrală.

 „Indiferent care va fi raportul între opoziție și guvernare, doi (membri) vor fi numiți de guvernare, doi vin de la Guvern. Dar cine stabilește sau cine numește guvernul? Majoritatea parlamentară. Cei îi revine opoziției? Doar dreptul de a sta ca statiști și de a se uita la ce se întâmplă?”, afirmă Vasile Bolea.

Alte subiecte de discuții pe marginea proiectului Codului electoral, elaborat de Comisia Electorală Centrală, au ținut de finanțarea campaniilor electorale, reflectarea lor în presă, organizarea plebiscitelor și implementarea votului electronic. Proiectul va fi supus, în continuare, dezbaterilor publice și ar putea fi votat în lectură finală de Parlament în luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău