Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, informați despre beneficiile DCFTA
-
10 Martie 2016 16:41
Peste 100 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii au avut posibilitate să se informeze despre beneficiile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA) parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu UE. În cadrul unui eveniment, organizat de Ministerul Economiei, oamenii de afaceri au adresat întrebări direct reprezentanților autorităților…
Peste 100 de reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii au avut posibilitate să se informeze despre beneficiile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA) parte a Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova cu UE. În cadrul unui eveniment, organizat de Ministerul Economiei, oamenii de afaceri au adresat întrebări direct reprezentanților autorităților și partenerilor de dezvoltare, transmite IPN.
Vicepremierul și ministrul economiei, Octavian Calmâc, a menționat în deschidere că ministerul și Uniunea Europeană și-au consolidat capacitățile de comunicare pentru a informa agenții economici din Moldova despre posibilitățile, pe care le oferă DCFTA, modalitățile de soluționare a problemelor, care pot apărea la etapa inițială de livrare a mărfurilor și serviciilor piața europeană.
„Noi nu chemăm agenții economici, care au relații bine stabilite cu partenerii tradiționali, să renunțe la acestea. Noi oferim o alternativă și dorim să cunoașteți cât mai multe despre posibilitățile, pe care le oferă Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE”, a notat ministrul.
Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat că identificarea noilor parteneri comerciali va fi facilitată de cunoașterea normelor care se aplică pe piața UE la exportul produselor și serviciilor. Oficialul a îndemnat participanții la conferință să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a se informa în acest sens.
În cadrul discuțiilor, agenții economici au invocat procedurile dificile de obținere a certificatelor de conformitate a produselor, dublarea unor documente în cazul importurilor. La fel, a fost specificat că în ultimul an, Serviciul Vamal a întreprins o serie de acțiuni, printre care și introducerea declarației electronice la export, iar din 2016 și la import. Totodată, mai mulți agenți economici au prezentat istorii de succes privind valorificarea pieței UE și a oportunităților DCFTA.