Reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au discutat despre „problemele bancare”

  • 24 Octombrie 2019 13:19
Reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au discutat despre „problemele bancare”

La sediul Misiunii OSCE la Chișinău a avut loc, ieri, 24 octombrie, o nouă ședință a reprezentanților Chișinăului și ai Tiraspolului referitor la problemele bancare.

Potrivit agenției INFOTAG, experții au continuat discuțiile pe marginea subiectului ce ține de situația tranzacțiilor și a conturilor bancare, efectuate sau deschise de către agenții economici din regiunea transnistreană prin sau în băncile comerciale licențiate de Banca Națională a Moldovei.

Reprezentanții Chișinăului au reiterat că „în privința întreprinderilor din regiune nu se aplică criterii discriminatorii și nu se înaintează obiecții nefondate în cazul respectării exigențelor legislației în vigoare, asigurării transparenței operațiunilor desfășurate și a acționării cu bună-credință".

De asemenea, ei au reamintit despre necesitatea evitării adresărilor nemijlocite ale structurilor din regiune către Banca Națională a Moldovei și au punctat obligativitatea de a fi asigurată respectarea formulei de comunicare Chișinău-Tiraspol doar la nivelul reprezentanților politici, așa cum a fost stabilit și agreat în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Potrivit unui comunicat al așa-numitului minister de externe din stânga Nistrului, Tiraspolul a îndemnat interlocutorii "să renunțe la aplicarea în continuare a măsurilor restrictive în privința tranzacțiilor financiare internaționale efectuate de întreprinderile transnistrene care participă la activități economice străine, prezentând date actuale cu privire la cazurile de refuz de a deschide și deservi conturi".

De asemenea, reprezentanții Tiraspolului au propus Chișinăului "să inițieze elaborarea comună a mecanismelor de soluționare a problemelor existente în sectorul bancar".

Discuțiile privind căile de depășire a situației problematice din sectorul bancar, precum și perspectivele cooperării bilaterale între părți în acest domeniu vor fi continuate cu participarea experților internaționali la una dintre sesiunile tematice ale Conferinței bavareze privind măsurile de consolidare a încrederii, care va avea loc în Germania la începutul lunii noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău