Reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au discutat despre „problemele bancare”

  • 24 Octombrie 13:19
Reprezentanții Chișinăului și ai Tiraspolului au discutat despre „problemele bancare”

La sediul Misiunii OSCE la Chişinău a avut loc, ieri, 24 octombrie, o nouă şedinţă a reprezentanților Chișinăului și ai Tiraspolului referitor la problemele bancare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, experţii au continuat discuţiile pe marginea subiectului ce ţine de situaţia tranzacţiilor şi a conturilor bancare, efectuate sau deschise de către agenţii economici din regiunea transnistreană prin sau în băncile comerciale licenţiate de Banca Naţională a Moldovei.

Reprezentanții Chișinăului au reiterat că „în privinţa întreprinderilor din regiune nu se aplică criterii discriminatorii şi nu se înaintează obiecţii nefondate în cazul respectării exigenţelor legislaţiei în vigoare, asigurării transparenţei operaţiunilor desfăşurate şi a acţionării cu bună-credinţă".

De asemenea, ei au reamintit despre necesitatea evitării adresărilor nemijlocite ale structurilor din regiune către Banca Naţională a Moldovei şi au punctat obligativitatea de a fi asigurată respectarea formulei de comunicare Chişinău-Tiraspol doar la nivelul reprezentanţilor politici, aşa cum a fost stabilit şi agreat în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Potrivit unui comunicat al așa-numitului minister de externe din stânga Nistrului, Tiraspolul a îndemnat interlocutorii "să renunţe la aplicarea în continuare a măsurilor restrictive în privinţa tranzacţiilor financiare internaţionale efectuate de întreprinderile transnistrene care participă la activităţi economice străine, prezentând date actuale cu privire la cazurile de refuz de a deschide şi deservi conturi".

De asemenea, reprezentanţii Tiraspolului au propus Chișinăului "să inițieze elaborarea comună a mecanismelor de soluţionare a problemelor existente în sectorul bancar".

Discuţiile privind căile de depăşire a situaţiei problematice din sectorul bancar, precum şi perspectivele cooperării bilaterale între părţi în acest domeniu vor fi continuate cu participarea experţilor internaţionali la una dintre sesiunile tematice ale Conferinţei bavareze privind măsurile de consolidare a încrederii, care va avea loc în Germania la începutul lunii noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
2,88 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,1 m/s
Wed
5 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 11 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2312 -0.0372
USD 17.3519 -0.0502
RON 4.0243 -0.0083
UAH 0.7355 0.0012
RUB 0.2729 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău