Reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Ministerului Economiei au semnat un acord de finanțare în valoare de 50 milioane de dolari pentru susținerea sectorului privat

  • 07 Iulie 2022 11:49
Reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Ministerului Economiei au semnat un acord de finanțare în valoare de 50 milioane de dolari pentru susținerea sectorului privat

Reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Ministerului Economiei au semnat astăzi la Chișinău un acord de finanțare în valoare de 50 milioane de dolari americani pentru susținerea sectorului privat din Rep. Moldova.  

Proiectul, care prevede creșterea competitivității întreprinderilor micro, mici și mijlocii, este menit să ajute agenții economici din Rep. Moldova să se integreze pe piețele Uniunii Europene și să le faciliteze accesul la finanțare. 

Proiectul privind competitivitatea IMM-urilor va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de credit și va consolida capacitatea Fondului de garantare a creditelor, după cum a declarat în cadrul unei conferințe de presă directorul de țară al Băncii Mondiale pentru R.Moldova, Inguna Dobraja.

”Este o agendă foarte importantă atât pentru Moldova cât și pentru Banca Mondială de a ajuta Rep. Moldova pentru a se asigura că mediul de afaceri este competitiv. Un lucru cu atât mai important, odată ce Rep. Moldova a obținut statutul de candidat la aderare. Moldova se confruntă cu o serie de provocări în ceea ce privește mediul de afaceri, și sperăm că împreună,  implementând acest proiect, le vom putea face față și anume îmbunătățirea mediului de afaceri, abilitatea de inovare, facilitarea procedurilor. Este o agendă complexă de dezvoltare a acestui sector în Rep. Moldova”, a declarat Inguna Dobraja. 

O altă dimensiune a proiectului o reprezintă digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru afaceri, ceea ce presupune simplificarea procedurilor de emitere a actelor permisive, dar și a investițiilor.

Susținerea antreprenorilor va duce la dezvoltarea afacerilor, consolidarea exporturilor și atragerea de noi investiții în țară, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

”Va fi o componentă care va acorda finanțare suplimentară Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, pentru a suplimenta inclusiv programele de internaționalizare de o mare necesitate în prezent, atunci când este nevoie ca agenții economici să se reorienteze pe piețe noi. De asemenea, avem o componentă importantă ce ține de digitalizarea serviciilor publice, în special cele ce țin de interacțiunea cu agenții economici, planificarea controalelor, transparentizarea lor. O altă componentă este legată de infrastructura calității, unde este nevoie și de o reevaluare a institutelor care funcționează în acest domeniu, ca agenții economici să poată obține facil certificatele necesare”, a precizat ministrul. 

De când R.Moldova a aderat la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari americani au fost alocați pentru mai mult de 60 de proiecte. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de peste 638 milioane de dolari.  Domeniile de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrare fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență, cauzată de COVID-19, agricultura, apă și canalizare și energie, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău