Reprezentanții ANRE au explicat cum se formează prețurile plafon la benzină și motorină

  • 27 Iunie 2018 17:06
0%
00:00:00
00:00:00

În următoarea perioadă s-ar putea micșora prețurile la produsele petroliere, pentru că pe piața internațională se observă o scădere a prețurilor la petrol, afirmă reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Totodată, ei au explicat miercuri, 27 iunie, în cadrul comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe cum se formează prețurile plafon la benzină și motorină, după ce mai mulți consumatori au protestat anterior față de scumpirea carburanților. 

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se calculează la 1 litru pentru fiecare tip de produs și se bazează pe valoarea medie a cotațiilor pentru ultimele 14 zile calendaristice (Platts Cargoes FOB); cota accizelor și cota taxei și marja comercială specifică. 

„În viitorul apropiat se observă o scădere a prețurilor la produsele petroliere, pe parcursul ultimei luni are loc o tendință de descreștere, datorită faptului că descrește și prețul la petrol. Dacă este tendința aceasta de micșorare a prețurilor pe piețele internaționale, automat acestea se vor reflecta și în prețurile plafon stabilite de către ANRE. Noi stabilim prețurile plafon, dar prețurile stabilite pe piață sunt mult mai mici”, a declarat directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci.

La audieri au fost discutate și posibilitățile de micșorare a prețurilor la combustibil, una dintre soluții fiind micșorarea TVA și a accizelor, însă aceste diminuări ar putea afecta economia și concurența de pe piață. Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

„Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special cu Ministerul finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii.”

Anterior, la Chișinău au avut loc câteva proteste ale conducătorilor auto, care s-au arătat nemulțumiți de prețurile plafon mari, anunțate de ANRE. Protestatarii au cerut autorităților să întreprindă în regim de urgență măsurile necesare pentru a elimina accizele la importul produselor petroliere.

ANRE a anunțat în repetate rânduri majorarea prețurilor plafon la carburanți, ultimele două decizii fiind suspendate, prima la solicitarea premierului, iar a doua prin dispoziția instanței de judecată după o sesizare depusă de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău