Reprezentanți ai NATO și UE consideră că războiul din Ucraina va continua și în 2024

  • 22 Iunie 2023 19:30
Reprezentanți ai NATO și UE consideră că războiul din Ucraina va continua și în 2024

Reprezentanți de rang înalt ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene în materie de afaceri externe și securitate au spus joi că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi și ar putea dura până în anul 2024, relatează Agerpres.

La un seminar internațional în domeniul apărării în orașul spaniol Toledo (centru), adjunctul secretarului general al NATO pentru afaceri politice și politica de securitate, Javier Colomina, a estimat că următoarele șase luni vor fi decisive și se așteaptă să fie înregistrate progrese pe frontul din Ucraina.

În opinia sa, încheierea conflictului este dificilă însă pentru că Rusia are o mare capacitate de rezistență și poate pierde "sute de mii de soldați fără să clipească".

Rusia pierde 1,7 soldați la un soldat ucrainean și nu are "nicio problemă" cu 2.000 de pierderi de militari pe zi, pentru că așa a tratat conflictele de-a lungul istoriei, așa cum a făcut-o în cel de-Al Doilea Război Mondial și înainte.

Potrivit lui Colomina, s-a crezut că societatea rusă, la un moment dat, se va simți inconfortabil în legătură cu mobilizarea trupelor, dar președintele Vladimir Putin a procedat inteligent și nu s-a atins de unele pături sociale precum studenții sau clasele de mijloc și bogate.

În consecință, a subliniat oficialul NATO, 70% din societatea rusă susține invazia Kremlinului în Ucraina, declanșată la sfârșitul lunii februarie 2022.

El a remarcat că deși unele dintre noile arme anunțate de Putin s-au dovedit nereușite, Rusia dispune de un arsenal nuclear "brutal".

Sprijinul pentru Ucraina va continua, a spus Colomina, dar, la un moment dat, comunitatea internațională se va vedea în situația să-i sugereze că asistența financiară și militară ar putea lua sfârșit dacă nu se înregistrează progrese substanțiale, notează EFE.

Acum, potrivit oficialului NATO, Ucraina se află într-o fază în care își poate îmbunătăți șansele în vederea negocierilor, dar această fereastră de oportunitate nu este de durată, a avertizat el.

Referitor la contraofensiva ucraineană, reprezentantul Alianței Nord-Atlantice a remarcat că există "unele progrese", dar ele sunt totuși "minore și nu sunt decisive pentru soarta războiului".

La rândul său, șeful de cabinet al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Camilo Villarino, a explicat că Rusia va încerca să-și consolideze controlul asupra zonei Donbas (în estul Ucrainei) și să păstreze Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014) cu orice preț, deoarece Putin nu-și poate permite să piardă.

În plus, Moscova dispune de resursele necesare pentru a-și reorienta economia spre necesitățile războiului. Rușii "pot rezista mult mai mult decât Ucraina și decât noi", a spus Villarino.

El a adăugat că rușii așteaptă următoarele alegeri prezidențiale din SUA, din 2024, "sperând că republicanii vor câștiga" și că aceasta va avea un impact asupra angajamentelor de ajutorare a Ucrainei și va slăbi rezistența UE.

Rusia a declanșat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022, în ceea ce ea numește "operațiune militară specială", iar Kievul și Occidentul drept o agresiune neprovocată, ilegitimă și nejustificată, prima de acest gen pe continentul european după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru începerea contraofensivei, Kievul a insistat că are nevoie de suficient armament, inclusiv de avioane occidentale. Occidentul, la diferite niveluri, a afirmat că Ucrainei i s-a livrat ceea ce a cerut.

La începutul acestei săptămâni, publicația independentă rusă Meduza.io, citând The New York Times, relata că autoritățile ucrainene au plătit în 2022 furnizorilor occidentali peste 800 milioane de dolari, conform contractelor, care au fost total sau parțial îndeplinite.

Citând surse ale guvernului ucrainean, The New York Times scria că o parte din tehnica occidentală nu a fost furnizată încă Kievului, iar o parte dintre echipamentele livrate erau într-o stare într-atât de proastă, încât au putut fi folosite doar pentru piese de schimb.

Interlocutori ucraineni ai publicației americane, implicați în achiziționarea de arme, au spus că armele lipsă au fost în cele din urmă livrate parțial, în alte cazuri intermediarii restituind banii.

Dar, conform situației de la începutul primăverii, o serie de astfel de contracte nu au fost onorate.

Ca exemplu, NYT citează livrarea a 33 de obuziere autopropulsate donate Ucrainei de guvernul italian. Obuzierele fuseseră demult casate, dar Ucraina le-a cerut chiar și în aceste condiții pentru reparare și utilizare. Astfel, 13 obuziere au fost trimise în SUA pentru reparații, dar când au fost returnate, s-a dovedit că nu puteau fi folosite în operațiuni de luptă. Iar acesta este doar un exemplu dintre multe altele, potrivit Meduza.io, cu sediul în Letonia.

Dincolo de aspectul militar, observatorii declară că Occidentul este interesat într-o victorie a Ucrainei, întrucât un eșec ar însemna punerea sub semnul întrebării a întregii ordini internaționale actuale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău