Reprezentant Moldovagaz, despre aprovizionarea cu gaze: Vor fi contractate capacităţile disponibile de transport din România și Bulgaria și va fi semnat un acord cu Ucraina

  • 10 Decembrie 2019 13:15
Reprezentant Moldovagaz, despre aprovizionarea cu gaze: Vor fi contractate capacităţile disponibile de transport din România și Bulgaria și va fi semnat un acord cu Ucraina

În cazul în care tranzitul de gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei va fi sistat, aprovizionarea R.Moldova cu gaze se va face în regim revers prin culoarul transbalcanic. Despre aceasta a comunicat, în ajun, şeful Direcţiei livrare gaze al companiei "Moldovagaz", Valentin Tonu, la şedinţa de lucru la care au fost discutate cele mai importante subiecte ale activităţii întreprinderii pentru luna noiembrie şi cele planificate pentru luna decembrie 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul administraţiei companiei moldo-ruse, în conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, "în perioada 16-20 decembrie vor fi contractate capacităţile disponibile de transport gaze din Bulgaria şi România".

Pe de altă parte, "Moldovagaz", "Moldovatransgaz" şi "Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei" s-au întrunit prin conferinţă video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune şi asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020. S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe şi Căuşeni. În acelaşi timp, vor fi încheiate contracte de prestare a serviciilor pentru transportarea gazelor pe teritoriul Ucrainei şi Moldova.

Preşedintele "Moldovagaz", Vadim Ceban, a dispus ca toate aceste documente să fie coordonate până la 12 decembrie şi să fie semnate până la sfârşitul anului.

Potrivit informaţiilor prezentate la şedinţă, lucrările de reconstrucţie care se efectuează la Staţia de Măsurare Gaze Căuşeni pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers trebuie să se finalizeze până la 15 decembrie. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu România (SMG Isaccea) şi Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin reţelele magistrale din culoarul transbalcanic.

La finele şedinţa s-a decis ca, în perioada imediat următoare, acţiunile SA "Moldovagaz" să fie axate pe finalizarea coordonării şi semnării suplimentului de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu SAP "Gazprom", coordonării finale şi semnării acordurilor de interconectare cu operatorul sistemului de gaze al Ucrainei, contractelor de transport al gazelor naturale pentru consumatorii transfrontalieri ai Republicii Moldova şi Ucrainei, aprobarea bugetelor întreprinderilor din sistem gaze pentru 2020, precum şi aprobarea Programului investiţional şi planului reparaţii capitale pentru 2020.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
1,05 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,1 m/s
Sun
0 °C
Mon
0 °C
Tue
2 °C
Wed
3 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 18 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău