Reprezentant Moldovagaz, despre aprovizionarea cu gaze: Vor fi contractate capacitățile disponibile de transport din România și Bulgaria și va fi semnat un acord cu Ucraina

  • 10 Decembrie 2019 13:15
Reprezentant Moldovagaz, despre aprovizionarea cu gaze: Vor fi contractate capacitățile disponibile de transport din România și Bulgaria și va fi semnat un acord cu Ucraina

În cazul în care tranzitul de gaze naturale rusești pe teritoriul Ucrainei va fi sistat, aprovizionarea R.Moldova cu gaze se va face în regim revers prin culoarul transbalcanic. Despre aceasta a comunicat, în ajun, șeful Direcției livrare gaze al companiei "Moldovagaz", Valentin Tonu, la ședința de lucru la care au fost discutate cele mai importante subiecte ale activității întreprinderii pentru luna noiembrie și cele planificate pentru luna decembrie 2019.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul administrației companiei moldo-ruse, în conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, "în perioada 16-20 decembrie vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România".

Pe de altă parte, "Moldovagaz", "Moldovatransgaz" și "Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei" s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020. S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni. În același timp, vor fi încheiate contracte de prestare a serviciilor pentru transportarea gazelor pe teritoriul Ucrainei și Moldova.

Președintele "Moldovagaz", Vadim Ceban, a dispus ca toate aceste documente să fie coordonate până la 12 decembrie și să fie semnate până la sfârșitul anului.

Potrivit informațiilor prezentate la ședință, lucrările de reconstrucție care se efectuează la Stația de Măsurare Gaze Căușeni pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers trebuie să se finalizeze până la 15 decembrie. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu România (SMG Isaccea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin rețelele magistrale din culoarul transbalcanic.

La finele ședința s-a decis ca, în perioada imediat următoare, acțiunile SA "Moldovagaz" să fie axate pe finalizarea coordonării și semnării suplimentului de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu SAP "Gazprom", coordonării finale și semnării acordurilor de interconectare cu operatorul sistemului de gaze al Ucrainei, contractelor de transport al gazelor naturale pentru consumatorii transfrontalieri ai Republicii Moldova și Ucrainei, aprobarea bugetelor întreprinderilor din sistem gaze pentru 2020, precum și aprobarea Programului investițional și planului reparații capitale pentru 2020.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,7 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău