REPORT.MD: Surse de la Aeroport confirmă - Șevciuk ar fi părăsit R.Moldova

  • 06 Iulie 2017 16:08
REPORT.MD: Surse de la Aeroport confirmă - Șevciuk ar fi părăsit R.Moldova

Fostul șef al grupării separatiste de Tiraspol, Evghenii Șevciuk, fugit, la sfrâșitul lunii iunie, pe malul drept al Nistrului, în Republica Moldova, după ce urma să fie arestat la Tiraspol, ar fi părăsit miercuri seară Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut joi de liderul comunist, Vladimir Voronin, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Asta după ce deputatul PLDM, Tudor Deliu, a cerut audierea directorului Serviciului de Informație și Securitate, Mihai Bălan, și a vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, în legătură cu nearestarea lui Șevciuk de către autoritățile constituționale, scrie Report.md.

„Ați întârziat, domnule Deliu. El aseară a plecat din Moldova”, a spus Voronin.

A fost lăsat să fugă

Miercuri, urmare a presiunilor societății civile, ministrul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că polițiștii din Chișinău încearcă să îl localizeze pe Șevciuk: „Vrem să-l auzim”, a spus Jizdan.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, declara pe 30 iunie curent, că  pe numele lui Evgheni Șevciuk nu a fost intentat nici un dosar penal în dreapta Nistrului.

Asta chiar dacă, Art.2 (2) din Constituție stabilește expres că „uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”, iar Art. 339 din Codul penal prevede: „Acțiunile săvârșite în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituției se pedepsește cu închisoarea pe un termen de la 10 la 15 ani”.

Suspectat că ar fi furat 8 milioane de dolari

Evgheni Șevciuk s-a refugiat în dreapta Nistrului după ce așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol i-a retras imunitatea. El este inculpat în cinci dosare penale în regiunea transnistreană.

Reprezentanții Serviciului de presă al Poliției de Frontieră nu au confirmat, dar nici nu au infirmat informația, făcând trimitere la „date cu caracter personal”.

Surse din cadrul Aeroportului Internațional din Chișinău au confirmat pentru Report.md că Șevciuk a plecat din țară și că ar fi ieșit printr-un alt coridor decât terminalul de pasageri sau sala VIP. 

Anterior Șevciuk a menționat pe Facebook că a fost nevoit să fugă din Transnistria ca să nu fie lichidat de oamenii „grupului Sheriff” cu care a intrat în conflict încă pe vremea când era „președinte” al autoproclamatei „rmn”.

La ultimele „alegeri”, grupul „Sheriff” a finanțat opoziția contra lui Evghenii Șevciuk. Ulterior pretinșii „deputați” de la Tiraspol au creat o comisie de anchetă care a constatat că Evghenii Șevciuk ar fi stat în spatele companiei „Energocapital” – o firmă prin intermediul căreia consumatorii moldoveni de energie electrică erau furați prin tarif. Comisia de anchetă a constatat că Șevciuk transfera în offshore milioane de dolari prin intermediul unei bănci comerciale de la Chișinău despre care s-a scris că ar fi controlată de oligarhului Vlad Plahotniuc, lider PDM.

Sursa: Report.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău