Reporteri Fără Frontiere premiază jurnaliste din Arabia Saudită, Malta și Vietnam

  • 13 Septembrie 2019 15:43
Reporteri Fără Frontiere premiază jurnaliste din Arabia Saudită, Malta și Vietnam

Organizația Reporteri fără Frontiere a desemnat joi, la Berlin, drept câștigătoare ale premiilor din acest an pentru libertatea presei (Press Freedom Awards) jurnaliste din Arabia Saudită, Malta și Vietnam, informează dpa, preluat de Agerpres.

Bloggerița saudită Eman Al-Nafjan a câștigat Premiul pentru curaj. Ea a fost reținută în mai 2018 în timpul unei represiuni guvernamentale a activiștilor care promovează drepturile femeilor, pentru ceea ce autoritățile au numit contacte cu agenții străine "dubioase".

Al-Nafjan a făcut campanie pentru dreptul femeilor de a conduce - drept care le-a fost acordat în iunie 2018 - și pentru alte drepturi precum eliminarea sistemului de tutelă, ce presupune obligativitatea obținerii consimțământului unei rude masculine pentru toate deciziile majore din viața femeilor saudite.

După aproape 10 luni în arest, ea a fost eliberată în martie anul trecut în așteptarea următoarei ședințe a procesului său. Lui Eman Al-Nafjan nu i s-a permis să părăsească țara pentru a participa la ceremonia de decernare a premiului.

Considerată "trădătoare", jurnalista saudită riscă o pedeapsă de până la 20 de ani, conform informațiilor publicate pe site-ul organizației Reporteri fără Frontiere.

Caroline Muscat din Malta a câștigat Premiul pentru independență pentru articolele de investigare a corupției publicate după uciderea colegei sale, Daphne Caruana Galizia, în 2017. Ziarista malteză a creat site-ul de investigații independente The Shift News.

Pham Doan Trang din Vietnam a câștigat Premiul pentru impact, decernat pentru modul în care a reflectat în articolele sale problematica comunității LGBT din Vietnam și pentru promovarea drepturilor acestor minorități.

Fondatoarea revistei online Luat Khoa a fost bătută și închisă arbitrar pentru activitatea de promovare a drepturilor acestor minorități sexuale, conform Organizației Reporteri fără Frontiere.

Decernarea premiilor a avut loc pentru prima oară în Berlin pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a biroului din Germania al organizației.

"Suntem bucuroși că Berlinul găzduiește Press Freedom Awards. Este o mare onoare pentru noi să premiem ziariști curajoși din întreaga lume și să-i putem saluta pe unii dintre aceștia aici", a declarat șeful Organizația Reporteri fără Frontiere din Germania, Michael Rediske.

"Mulți dintre cei nominalizați se confruntă cu amenințări constante sau au fost arestați de mai multe ori pentru activitatea lor și, cu toate acestea, acești jurnaliști au refuzat să fie reduși la tăcere și continuă să se exprime împotriva abuzurilor puterii, a corupției și a altor infracțiuni", a declarat secretarul general al organizației Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău