Reporteri fără frontiere | China își exitinde controlul asupra instituțiilor media și în afara frontierelor, ceea ce reprezintă o amenințare

  • 25 Martie 2019 12:18
Reporteri fără frontiere | China își exitinde controlul asupra instituțiilor media și în afara frontierelor, ceea ce reprezintă o amenințare

China își extinde controlul asupra instituțiilor media și în afara frontierelor, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa libertății presei în întreaga lume, a atras luni atenția organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit DPA, scrie Agerpres.

Beijingul controlează informații în afara teritoriului chinez în încercarea de a-și impune vocabularul 'corect ideologic', pentru a combate criticile și pentru a acoperi părți din istoria sa, se arată într-un raport la ONG-ului de apărare a libertății presei.

Printre strategiile Chinei se numără modernizarea televiziunii sale internaționale, cumpărarea unor cantități mari de reclame în media internaționale și infiltrarea în media străine.

În plus, China s-a folosit de șantaj, intimidări și hărțuire la scară largă, mai arată raportul.

"În spiritul regimului de la Beijing, jurnaliștii nu ar trebui să fie o contra-putere, ci mai degrabă să servească propagandei statelor", a precizat într-un comunicat directorul RSF, Christophe Deloire.

"Dacă democrațiile nu opun rezistență, propaganda în stil chinez va invada treptat media din întreaga lume, concurând cu jurnalismul așa cum îl știm", a adăugat el.

Conform raportului, China exportă instrumente de cenzură și de supraveghere, inclusiv motoare de căutare și platforme de mesagerie instant, încurajând statele autoritare să îi copieze metodele represive.

China desfășoară de mulți ani campanii de dezinformare împotriva guvernului și media din Taiwan pentru a-și îndeplini obiectivul de a face din insula care se autoguvernează o parte a teritoriului său.

Beijingul a luat ca țintă și alte țări cu mari populații de etnici chinezi, în special Singapore, conform raportului.

Unele instituții media din Hong Kong se află acum sub controlul ferm al Beijingului, a adăugat RSF.

China s-a plasat pe locul 176 din 180 în Indexul Libertății Presei în Lume pe 2018 realizat de RSF. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău