Renumiți autori de proză și poezie participă începând de astăzi la cea de-a V-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău
-
21 Mai 2019 17:57
Renumiți autori de proză și poezie participă începând de astăzi la cea de-a V-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău. În cadrul evenimentului organizat de editura Cartier, vor avea loc întâlniri cu publicul cititor, lansări de carte, discuții în licee și librării, inclusiv la Casa Dacă și la Librăria din Centru, relatează Radio Chișinău.
Evenimentul este unul de anvergură pentru Republica Moldova, adunând nume de referință ale literaturii române, precum Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Vasile Ernu, Dan Alexe, Dan Sociu și alții. În această seară la Casa Dacă, va avea loc o dezbaterea de film și de carte, la tema marginalilor, după romanul omonim al lui Adi Schiop, afirmă organizatorul festivalului Gheorghe Erizanu:
„Azi seara începem Zilele Literaturii Române la Chișinău la Casa Dacă, unde va fi prezentat în premieră filmul “Soldații”, poveste din sedentari, după romanul omonim al lui Adi Schiop, după scenariul Ivanei Mladenovici. Groapa lui Ion Barbu, care a apărut în anii 50 și a prezentat marginalii societății de atunci. La o jumătate de secol a apărut romanul lui Adi Schiop, care prezintă societatea marginală din Bucureștiul anilor 2000.”
Tot în cadrul zilelor literaturii române la Chișinău va avea loc o seară dedicată literaturii pentru copii, în cadrul căreia vor fi prezentate cărțile apărute în seria Codobelc a editurii. Este vorba de un experiment al Cartier-ului, care a comandat unor scriitori consacrați pentru maturi, să scrie cărți pentru copii:
„Experiențele sunt diferite. Dorin Lăzărescu a venit cu un text în care vorbește despre importanța lecturii, „Melcușorul” Laviniei Braniște vorbește despre problema migrației – mama-melc este plecată peste șosea, a emigrat în alt spațiu și copilul-melcușor caută modalități de ajunge la maică-sa, peste autostrada ce pare de netrecut din cauza transportului. E vorba și de „Războiul pisicilor” al lui Vasile Ernu, care face trimitere la un fapt real, care s-a întâmplat în Leningradul din timpul blocadei…”
În cadrul Zilelor Literaturii Române vor fi luate în dezbatere teme precum rolul poeziei în societate, rolul istoriei și a cotidianului în proza actuală ș.a. În ultima seară unul din evenimentele organizate se va desfășura în apropierea fostelor cafenele – Fulgușor, Guguță, Moldova – locuri de referință ale rezistenței intelectualilor din perioada sovietică, unde s-au plămădit și multe cărți ale viitorilor scriitori.
Gheorghe Erizanu îi invită și pe tinerii cititori de astăzi să se alăture rândurilor scriitorilor cu renume de azi, oferindu-le unele sfaturi pentru o carte de succes:
„Un text bun trebuie să fie autentic, să găsească o nișă în cele 16 teme ale literaturii din antichitate până în zilele noastre, să vină cu un limbaj proaspăt, să descopere unul nou; nu trebuie să fie lung, pentru că astăzi ritmul de viață este foarte intens și o carte de 800 de pagini nu știu dacă cineva se încumetă să o citească; după citire să lese acea purificare, să-ți umple lumea cu emoții noi, să te facă îsă privești altfel lumea după ce vei citi acest text.”