Renegocierea acordului pentru Brexit nu este posibilă, spune Bruxelles-ul

  • 12 Iunie 2019 08:37
Renegocierea acordului pentru Brexit nu este posibilă, spune Bruxelles-ul

A fost a doua zi de campanie și favoritul pentru postul de premier încă nu a avut parte de o lansare oficială. Boris Johnson va apărea astăzi în fața susținătorilor săi, dar gurile rele spun că el este ținut cât mai departe de spațiul public, pentru a fi evitate gafele ce i-ar putea pune în pericol candidatura.

Așa cum stau lucrurile în acest moment, lupta se dă între fostul ministru de externe și restul lumii, ceilalți 9 candidați făcând tot posibilul pentru a se poziționa pe traiectoria anti-Boris. "Domnule Johnson, indiferent ce aveți de gând, nu vă retrageți. Știu că ați făcut asta în trecut și știu că nu credeți că puteți reuși în acest demers, dar conservatorii merită să poată face o alegere, așa că vă propun să avem o cursă așa cum se cuvine" - a spus, ironic, ministrul Mediului, Michael Gove, a cărui campanie se află pe o traiectorie descendentă după ce a recunoscut că a consumat cocaină în urmă cu douăzeci și cinci de ani.

Michael Gove este unul dintre cei care nu resping ideea unei noi amânări a Brexitului, dacă există șansa unui acord mai bun.

La lansarea campaniei sale, ministrul pentru relația cu Parlamentul, Andreea Leadsom, a spus că Brexitul trebuie să aibă loc până la 31 octombrie și că Parlamentul nu poate împiedica acest lucru. "Nu cred că Parlamentul are capacitatea de a împiedica ieșirea din Uniunea Europeană la finalul lunii octombrie, aceasta fiind poziția prevăzută în prezent de lege" - a spus Andreea Leadsom.

La Londra există însă un sentiment de déja vu, majoritatea candidaților promițând renegocierea acordului de ieșire, deși Bruxellesul a precizat cât se poate de clar că acest lucru nu este posibil, ultima oară chiar ieri.

"Alegerea unui nou prim-ministru nu va schimba oferta care se află pe masă" - a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Unul dintre puținii candidați care nu promite că Brexitul poate avea loc în această toamnă este și unul dintre cei mai puțin cunoscuți, un outsider în această campanie, este vorba despre deputatul Mark Harper. Dar și el mizează pe noi negocieri cu Uniunea Europeană. "Nu e credibil să spui că vei renegocia acordul de retragere și îl vei trece prin parlament până la 31 octombrie. Dacă Bruxellesul își va menține poziția intransigentă înseamnă că își dorește să ieșim fără un acord, și nu cred că este o poziție rezonabilă" - a spus Mark Harper.

Prima rundă a negocierilor pentru șefia Partidului Conservator este programată joi, când toți candidații care nu vor obține cel puțin 17 voturi vor fi eliminați. În cazul în care candidații vor reuși să treacă de acest prag, va fi scos din cursă doar ultimul clasat. 

sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:5,1 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău