Renato Usatîi susține că a fost dat în căutare internațională, fără înștiințarea Biroului Central al Interpol

  • 12 Septembrie 2020 09:07
Renato Usatîi susține că a fost dat în căutare internațională, fără înștiințarea Biroului Central al Interpol

Președintele Partidului Nostru Renato Usatîi a fost anunțat în căutare internațională fără înștiințarea Biroului Central al Interpol din Lyon. Declarația a fost făcută de acesta într-o conferință de presă, vineri 11 septembrie, transmite IPN.

Potrivit lui, reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, la comanda lui Igor Dodon, i-au introdus abuziv numele în baza de căutare internațională, printr-o procedură informală, utilizând astfel această structură în scopuri politice. „Reprezentanți ai structurilor de forță din Rusia, fără acordul Biroului Central al Interpol din Lyon și a secretariatului general, au introdus în baza de date un ordin de arestare, pe care juriștii îl numesc „Diffusion”. Ce înseamnă asta? De obicei, atunci când există o anchetă aflată în derulare, cu dovezi, orice țară, care-l urmărește pe un om sau altul, se adresează Biroului Central al Interpol din Lyon și cere aplicarea Red Notes, pe care unii îl numesc unghiul roșu sau simplu - arestare. Totul se face prin intermediul Interpol, se verifică actele, după care Interpol ia o decizie”, a explicat Renato Usatîi.

Acesta a calificat măsura drept una abuzivă, ilegală și a anunțat că avocații săi din Londra urmează să expedieze o înștiințare oficială secretariatului general din Lyon pentru a elimina urgent anunțul de căutare din baza de date. Renato Usatîi a mai spus că ceea ce se întâmplă este „o încercare disperată a lui Dodon și a partenerilor săi din Moscova de a lovi în el, în preajma campaniei electorale”.

„Regret foarte mult că utilizarea ilegală a Diffusion, cu ocolirea înștiințării Biroului central al Interpol din Lyon, pune Rusia într-o lumină extrem de proastă. Am spus și repet că nu am pretenții față de țară”, a adăugat Renato Usatîi.

Partidul Nostru, într-un comunicat de presă, amintește că, anterior, Interpol a refuzat să-l anunțe pe Renato Usatîi în căutare internațională, pe motiv că solicitarea este motivată politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău