Reluarea negocierilor între Serbia și Kosovo sub egida UE

  • 15 Iunie 13:12
Reluarea negocierilor între Serbia și Kosovo sub egida UE

Liderii din Serbia și Kosovo își reiau marți la Bruxelles discuțiile sub egida UE în vederea găsirii unei soluții la unul dintre conflictele teritoriale cel mai greu de rezolvat din Europa, relatează AFP, citat de AGERPRES.

"Știm că dialogul nu va fi ușor. Însă acest proces și un angajament sincer de la cele două părți sunt necesare în interesul cetățenilor din Kosovo și Serbia", a avertizat șeful diplomației europene Josep Borrell, înaintea reuniunii.

"Suntem nerăbdători să continuăm dialogul cu președintele (Aleksandar) Vucic și premierul (Albin) Kurti și sper că vom avea o reuniune agreabilă, importantă și utilă", a adăugat el.

Reuniunea va fi prima de la victoria istorică în Kosovo a lui Albin Kurti la alegerile legislative din februarie. Premierul, membru al mișcării reformiste de stânga Vetëvendosje (VV), s-a angajat să adopte o nouă abordare în discuțiile cu președintele sârb Aleksandar Vucic.

"Există un nou elan, așa că trebuie să îl folosim", a insistat Josep Borrell.

"Este important să profităm de această oportunitate (...), deoarece relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt foarte importante pentru stabilitatea întregii regiuni (a Balcanilor de Vest), pentru stabilitatea pe termen lung, pentru progresul economic", a adăugat el.

"Fără un acord între Kosovo și Serbia, aceste relații vor fi puse în pericol", a atras el atenția.

Relațiile dintre cei doi vecini din Balcani rămân complicate, la peste 20 de ani de la separarea lor prin război. Cea mai recentă discuție între liderii celor două țări datează din iulie 2020.

Belgradul refuză să recunoască independența fostei sale provincii, proclamată în 2008, la aproape 10 ani după conflictul care s-a terminat când bombardamentele NATO au constrâns forțele sârbe să se retragă.

"Nu aștept nimic de la el", a declarat președintele sârb la televiziunea națională, în legătură cu interlocutorul său. "Ceea ce mă interesează este ce vor spune reprezentanții UE. Ei sunt co-semnatarii acordului de la Bruxelles", a adăugat el.

Acordul semnat în 2013 prevederea crearea unei asociații de 10 municipalități unde sârbii sunt majoritari în Kosovo. Însă el a rămas blocat pentru că Belgradul și Pristina nu s-au înțeles asupra competențelor lor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,96
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:0,45 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău