Reinventarea tradițiilor populare la români

  • 17 Iulie 2013 10:53
Reinventarea tradițiilor populare la români

Spațiul românesc abundă în tradiții și obiceiuri populare care, după căderea comunismului, au fost redescoperite, recuperate și transformate în sărbători ale întregului neam, afirmă eseistul, etnologul și antropologul român, Otilia Hedeșan.

Cercetător al folclorului și tradițiilor românești, ea a susținut marți, 20 martie, o conferință pentru studenții de la Universitatea de Stat a Moldovei, cu titlul „Reinventarea tradițiilor populare la români”.

Otilia Hedeșan a propus exemplul de popularitate la nivel național al sărbătorii Dragobetelui, festivitate care a parcurs în doar 14 ani drumul de la anonimatul unei tradiții strict locale, la rangul de sărbătoare națională, românească, a iubirii.

Etnologul Otilia Hedeșan a venit în dublă calitate, aceea de conferențiar, dar și ca prorector al Universității de Vest din Timișoara, al cărei prorector este, care are mai multe proiecte de colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei și cu Universitatea Pedagociă „Ion Creangă”.

Organizator al evenimentului este Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Antena din Chișinău a Agenției Universitare pentru Francofonie (AUF), în cadrul Programului de Studii Avansate „Alexandru Sturdza”. Conferința a fost prima din seria de două întâlniri cu studenții chișinăuieni, următorul eveniment, cu aceeași temă, urmând să fie susținut mâine, de la ora 11, la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău