Reîntregirea și drepturile românilor din regiunile istorice, dezbătute la Bruxelles

  • 20 Ianuarie 2020 17:00
Reîntregirea și drepturile românilor din regiunile istorice, dezbătute la Bruxelles

Europarlamentari români, jurnaliști, reprezentanți ai regiunilor istorice românești și activiști civici se reunesc pe 28 ianuarie, la Parlamentul European, în jurul primei conferințe a anului 2020 dedicată românilor din regiunile istorice «România dincolo de granițe», se arată într-un comincat al Parlamentului European.

”Am gândit acest eveniment ca un parcurs istoric: de la oamenii care au făcut Marea Unire, la cei care militează astăzi pentru o Românie mare din toate punctele de vedere, la nevoia de a povesti Europei despre idealul românesc: unitate și libertate. Iar dacă libertatea ne-am câștigat-o, ne lipsește încă unitatea, la toate nivelurile”, declară organizatorii și coordonatorii ECRU, Bianca Ficuț și Cornel Radu-Loghin. 

Prin intermediul jurnaliștilor și activiștilor basarabeni, Alina Panico și Alexandru Rotaru, ECRU își propune să aducă în atenția deputaților europeni chestiunea reunificării României cu Republica Moldova, precum și necesitatea promovării la nivel european a drepturilor minorităților românești din regiunile istorice, se mai spune în comunicat.

Invitatul special al serii va fi Lucia Hossu-Longin, regizor de televiziune, autoare, omul din spatele proiectului «Memorialul Durerii», care va lansa la Bruxelles, în cadrul acestui eveniment, cartea «Oameni mari care au făcut România Mare».

Totodată, ce prezenți vor avea ocazia de a viziona în premieră europeană filmul documentar «Ambasadorul Vasile Stoica în America – Slujind Unirea» realizat de Lucia Hossu Longin.

Dorim să stabilim o relație profesională cu toți reprezentanții politici care aderă la valorile ECRU. Românii care ne reprezintă în cadrul instituțiilor europene pot juca un rol foarte important în integrarea europeană a Republicii Moldova, respectarea drepturilor comunităților românești din afara granițelor și consolidarea unității între românii de pretutindeni. Integrarea europeană a Republicii Moldova și reunirea cu România nu sunt drumuri paralele, ci convergente. România poate și trebuie să-și asume la nivel european pledoaria acestei convergențe prin oamenii care ne reprezintă la Bruxelles”, au declarat Bianca Ficuț și Cornel Radu-Loghin. 

Evenimentul este organizat de think tank-ul European Centre for Romanian Unity (ECRU) cu sprijinul EuropaNova Bruxelles și al Ligii Studenților Români în Străinătate - filiala Belgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău