Reinfectările cu subvariante Omicron ale COVID-19 sunt rare (studiu danez)

  • 22 Februarie 2022 14:41
Reinfectările cu subvariante Omicron ale COVID-19 sunt rare (studiu danez)

Infectările succesive cu două subvariante diferite Omicron ale noului coronavirus sunt posibile, însă astfel de cazuri sunt rare, au anunțat autorii unui studiu realizat în Danemarca, informează Reuters.

În această țară, o subvariantă mai infecțioasă de Omicron, cunoscută sub numele BA.2, a "detronat" foarte repede subvarianta originală BA.1, cel mai des întâlnită la nivel mondial, însă până la acest studiu oamenii de știință nu știau dacă o persoană poate fi infectată de ambele subvariante, scrie Agerpres.

Noul studiu, coordonat de cercetătorii de la principala agenție de combatere a bolilor infecțioase din Danemarca, Statens Serum Institut (SSI), arată că persoanele infectate cu BA.1 pot fi infectate și cu BA.2 la scurt timp după aceea, însă astfel de cazuri sunt rare.

"Am găsit dovezi că reinfectările cu subvarianta Omicron BA.2 sunt rare, dar se pot produce relativ la scurt timp după infectarea cu BA.1", au declarat autorii studiului.

BA.1 și BA.2 diferă între ele prin aproximativ 40 de mutații genetice. În timp ce BA.2 reprezintă deja 88% din totalul cazurilor de coronavirus din Danemarca, numărul infectărilor cu această subvariantă a început să crească recent și în Marea Britanie, Africa de Sud și Norvegia.

Aceste reinfectări îi afectează cel mai mult pe tineri și pe indivizii nevaccinați, cauzând doar forme ușoare de COVID-19, iar niciunul dintre aceste cazuri nu a dus la spitalizări sau la decese, au precizat cercetătorii danezi.

Studiul, care nu a fost deocamdată examinat de alți cercetători prin procedura peer-review, a descoperit 1.739 de cazuri, înregistrate între 21 noiembrie 2021 și 11 februarie 2022, de persoane care au fost testate pozitiv de două ori într-un interval cuprins între 20 și 60 de zile.

În perioada menționată, în Danemarca au fost raportate peste 1,8 milioane de cazuri de COVID-19.

În baza datelor obținute de la un grup mai mic de studiu, autorii cercetării din Danemarca au descoperit 47 de cazuri de reinfectare cu BA.2 la foarte scurt timp după infectarea cu BA.1. Cercetătorii danezi au găsit totodată o încărcătură virală mai mică după cea de-a doua infectare, fapt care sugerează că un anumit nivel de imunitate a fost dezvoltat de acele persoane după prima lor infectare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău