Reglementările fiscale ale UE rămân flexibile până în 2022 (Valdis Dombrovskis)

  • 17 Martie 2021 09:40
Reglementările fiscale ale UE rămân flexibile până în 2022 (Valdis Dombrovskis)

Clauza derogatorie generală, care permite o deviere temporară de la politicile fiscale fără a pune în pericol sustenabilitatea fiscală, va rămâne activă în Uniunea Europeană în 2022, înainte de a fi probabil dezactivată în 2023, a declarat, marți, Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, transmite Xinhua.

"Decizia finală va fi luată în primăvară", a afirmat Dombrovskis, la conferința de presă organizată după reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE.

În martie 2020, CE a propus activarea clauzei derogatorii generale, ca parte a strategiei sale de a răspunde rapid, ferm și coordonat la pandemia de coronavirus. Această activare a permis statelor membre să ia măsuri pentru a face față în mod adecvat crizei, abătându-se, totodată, de la cerințele bugetare care s-ar aplica în mod normal în temeiul cadrului bugetar european.

Analiștii se așteaptă ca Executivul comunitar să suspende, până în 2023, limitele cu privire la creșterea deficitului bugetar și plafonarea nivelul de îndatorare a statelor membre, în condițiile în care carantina îndelungată și progresul lent al campaniilor de vaccinare au afectat revenirea economică a regiunii.

Miniștrii de Finanțe din UE au fost de acord marți ca sprijinul fiscal să nu fie retras prematur, în timp ce statele membre UE își vor adapta politicile la momentul potrivit pentru a asigura sustenabilitatea fiscală pe termen mediu, a afirmat Dombrovskis.

Acesta a adăugat că economia UE ar urma să se redreseze în semestrul doi din 2021.

"În ceea ce privește politica fiscală, este necesar să continuăm să sprijinim economia în 2021 și în 2022. Politicile naționale trebuie să rămână active", susține oficialul european.

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie a anului trecut, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut, precum și obligația de a menține datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunțat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față impactului pandemiei de coronavirus.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău