Regizorul Marian Crișan, la deschiderea ZFR: Vrem să distribuim filmul românesc în Chișinău și nu e simplu, din mai multe motive

  • 10 Octombrie 2019 15:10
Regizorul Marian Crișan, la deschiderea ZFR: Vrem să distribuim filmul românesc în Chișinău și nu e simplu, din mai multe motive

Cele mai bune producții recente ale cinematografiei din România, printre care „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, sau „Arest”, de Andrei Cohn, filme care au fost deja recunoscute la nivel internațional, vor fi prezentate în cadrul celei de-a V-a ediție a Zilelor Filmului Românesc, inaugurată astăzi la Chișinău și care va dura până duminică 13 octombrie.

Ca și în edițiile precedente, Festivalul va avea mai multe secțiuni. Publicul va viziona două titluri clasice dedicate actorului Ilarion Ciobanu şi incluse în secțiunea Retro, Amintiri din copilărie la secțiunea filme pentru copii şi o selecție de scurtmetraje de școală ale regizorilor generației Noului Cinema.

De asemenea în cadrul ZFI, publicul basarabean va avea posibilitatea să stea de vorbă cu invitații speciali - actori şi regizori, unul dintre ei fiind Ioachim Ciobanu, fiul actorului român Ilarion Ciobanu, descendent din Basarabia, omagiat în cadrul ediției actuale.

Regizorul Marian Crișan, unul dintre organizatorii Festivalului Filmului Românesc consideră că cinematografia de pe ambele maluri ale Prutului ar trebui să se sincronizeze și lansările filmelor românești la Chișinău ar trebui să aibă loc de câteva ori pe an:

„Ce simt eu, e că suntem într-o condiție de avarie. Și e ciudat. Nu reușim să mergem într-un pas mai hotărât. Noi vrem să distribuim filmul românesc în Chișinău și nu e simplu. Din mai multe motive. Ar trebui să fie, în mod normal măcar 2-4 premiere în Chișinău, de-a lungul anului, nu să avem senzația că suntem singurii care facem chestia asta ca niște haiduci, care am venit să aducem film românesc aici. Asta ar trebui să fie miza, să putem distribui film românesc în R.Moldova – în Chișinău și în alte orașe - în mod normal, cum se întâmplă oriunde în lume…”

Intrarea la proiecțiile din cadrul festivalului va fi gratuită. Zilele filmului Românesc vor continua și la Călărași, Cahul, Nisporeni, în perioada 25 octombrie – 10 noiembrie.

Festivalul este organizat de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova, Casa de producție „Rova Film” din România, cu susținerea ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău, a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a altor instituții publice și media.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
16,51 °C
cer fragmentat
Umiditate:21 %
Vint:2,6 m/s
Sun
9 °C
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
12 °C
Thu
14 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău