Registrele de evidență a cadourilor din spitale sunt goale (Revista presei)

  • 07 Februarie 2023 09:40
Registrele de evidență a cadourilor din spitale sunt goale (Revista presei)

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, jurnalista Alina Radu scrie că „generația actuală are o sarcină grea, să construiască în Moldova un sistem european de guvernare, să scape de glodul corupției.

E un pic mai mult decât să te duci la lucru și să vii acasă, e obositor, e chinuitor, e o muncă prost plătită, dar e și o misiune, o datorie civică, subliniază autoarea. Oamenii care au trăit prin marile demolări, care au pornit din ruine și au participat la reconstrucții știu că nu e ușor, dar știu că e posibil. Părinții și bunicii noștri și-au trăit războaiele și demolările lor. Noi trebuie să construim și mai multă pace, o pace în care corupții nu vor mai putea construi nimic”, conchide Ziarul de Gardă.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat pentru corupție în statul vecin, revine pe banca acuzaților la Chișinău, titrează portalul Anticorupție. Dosarul penal în care fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, este învinuit de procurorii din Chișinău pentru fals în declarații, va fi reluat de la început de către un alt complet de judecată, după o pauză de 5 luni. Prima ședință de judecată a fost programată pentru data 1 martie. Acesta este învinuit de procurorii moldoveni că a mințit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetățenia Republicii Moldova. La Judecătoria Chișinău mai bate pasul pe loc și dosarul de extrădare a lui Cristian Mihai Rizea, la solicitarea autorităților de la București care îl așteaptă pe deputatul fugar să-și ispășească pedeapsa. Timp de doi ani de când a fost pus pe rol la Judecătoria Chișinău, în dosarul de extrădare nu a avut loc nicio ședință lucrativă din cele 16 programate de magistrata Cristina Cheptea, scrie Anticorupție.

Cum arată pe hârtie lupta împotriva corupției în spitale. Europa Liberă constată că după 4 ani în care sunt obligatorii, registrele de evidență a cadourilor din spitale sunt goale. Acestea au fost gândite ca un instrument de transparență și de luptă împotriva corupției, însă, potrivit unora dintre directorii instituțiilor medicale, nu sunt decât „o farsă”. Singura instituție în care personalul medical a declarat cadouri este Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Directorul spitalului a refuzat, însă, să ne arate registrul, spunând că „ne ocupăm cu lucruri neserioase”. Europa Liberă i-a întrebat pe managerii de spitale dacă, în opinia lor, registrul cadourilor constituie un instrument real de luptă împotriva corupției. „Registrul cadourilor este o farsă. Există corupție adevărată în sistem, și în Moldova. Noi confundăm lucrurile. Dvs. credeți că problema este în aceste cadouri? Sunt lucruri mult mai importante”, a comentat directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Oleg Crudu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău