Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani. Parada din iunie care marca oficial aniversarea suveranei, anulată în contextul

  • 21 Aprilie 2020 11:25
Regina Elisabeta a II-a împlinește 94 de ani. Parada din iunie care marca oficial aniversarea suveranei, anulată în contextul

La 21 aprilie 2020, regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește 94 de ani. În contextul extinderii pandemiei cu noul virus, regina Elisabeta a II-a părăsit, la 19 martie 2020, Palatul Buckingham și s-a mutat la Castelul Windsor, reședința sa regală situată la vest de Londra, scrie Agerpres.

Astfel o serie de angajamente publice ale reginei au fost anulate. La 5 aprilie 2020, regina Elisabeta a II-a s-a adresat națiunii în legătură cu epidemia de COVID-19, prin intermediul unui discurs televizat, și a mulțumit personalului din sistemul sanitar care luptă împotriva pandemiei de COVID-19, precum și britanicilor care stau în casă pentru a evita răspândirea infecțiilor cu noul virus.

În același context, parada plină de culoare ce putea fi urmărită pe străzile Londrei și cunoscută drept "Trooping the Colour", care conform tradiției marca oficial aniversarea suveranei în cea de-a doua zi de sâmbătă a lunii iunie, a fost anulată în acest an, potrivit site-ului Trooping the Colour. În 2020, acest eveniment ar fi avut loc la data de 13 iunie. Data aniversării reginei este și ziua națională a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea și al reginei Mary, și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a este șeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat, printr-o proclamație regală, la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg și Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât prințesa Elisabeta, cât și sora sa mai mică, prințesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) și a guvernantei, potrivit www.royal.uk. Cursurile școlare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar și lecții de dans, muzică și artă, echitație.

Moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, la 20 ianuarie 1936, a schimbat în întregime soarta prințesei. În decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului, având titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.

Numită colonel, șef al Gărzii de Grenadieri, de către tatăl său, Elisabeta și-a făcut prima apariție publică în 1942, inspectând trupele. A început să-și însoțească părinții în vizitele oficiale pe care aceștia le efectuau în țară. Prințesa s-a alăturat, în 1945, Serviciului Teritorial Auxiliar, învățând să conducă mașina dar și părți de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prințesei o lume diferită față de cea regală.

Prințesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul Philip Mountbatten, fiul prințului Andrew al Greciei, care a efectuat serviciul militar în Marina Britanică. Ceremonia a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra, conform www.royal.uk. Prințul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh. Cei doi au patru copii: prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și prințul Edward (1964).

Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, ceremonia fiind condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Întreaga ceremonie a fost transmisă la radio, însă, pentru prima oară, a fost transmisă și la televizor în întreaga lume. Reședința principală a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra.

În acel moment, Regatul Unit era, încă, un imperiu impresionant, format din dominioane și posesiuni. În anii 1950 și 1960, multe dintre acestea și-au declarat independența, Imperiul Britanic devenind ''Commonwealth of Nations''. În 1953, Regina și soțul său au plecat într-un turneu care a durat șase luni, în care au vizitat 13 țări. A devenit primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă. În 1957, a făcut o vizită de stat în SUA, în cadrul căreia s-a adresat Adunării Generale a ONU, în numele Commonwealth-ului. Totodată, a fost primul monarh care a deschis o sesiune parlamentară, respectiv cea a Parlamentului canadian. În 1973, a participat la Conferința Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada și, în 1976, a călătorit în Statele Unite ale Americii. O săptămână mai târziu, Majestatea Sa se afla în Montreal, Canada, unde a deschis Jocurile Olimpice de Vară. În 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Oman, o vizită care a atras atenția și respectul la nivel internațional. Regina Elisabeta a II-a a întreprins, în 2011, o vizită istorică în Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.

În 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur și în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie. A devenit, trei ani mai târziu, la 9 septembrie 2015, monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depășind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901), notează www.royal.uk. La 6 februarie 2017, regina Elisabeta a II-a a devenit și primul monarh britanic care a sărbătorit jubileul de safir - un eveniment ce a marcat împlinirea a 65 de ani de când a urcat pe tronul Marii Britanii.

Activitatea reginei Elisabeta a II-a, care este un monarh activ și susținător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, a adus în centrul atenției afirmarea identității naționale și unitatea, continuitatea, dar și stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Regina Elisabeta a II-a este guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane, conducătorul suprem al forțelor armate, fiind și sursa onorurilor, conferind medalii și ordine. Regina a avut sub patronajul său peste 600 organizații caritabile sau cu scop educativ și social. În ultimii ani, regina și-a limitat programul de vizite peste hotare, însă își îndeplinește îndatoririle oficiale pe teritoriul Regatului Unit. În decembrie 2016, aceasta a declarat că își va reduce implicarea în activitățile organizațiilor și instituțiilor de caritate, academice și sportive transferând responsabilitățile către alți membri ai familiei regale.

Soțul său, prințul consort Philip, s-a retras din viața publică la 2 august 2017, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Buckingham din Londra. Ceremonia a încheiat un parcurs de 65 de ani, în cursul căruia prințul Philip a onorat în total 22.219 angajamente individuale, a efectuat 637 de vizite oficiale în străinătate și a rostit aproape 5.500 de discursuri, potrivit statisticilor întocmite de Palatul Buckingham. La 20 noiembrie 2017, regina Elisabeta a II-a și prințul-consort Philip, au devenit primul cuplu din istoria monarhiei britanice care și-a celebrat nunta de platină, eveniment care a fost marcat de clopotele catedralei Westminster.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău