Regina Ana a fost comemorată la cinci ani de la moarte

  • 01 August 2021 19:31
Regina Ana a fost comemorată la cinci ani de la moarte

Familia Regală a comemorat, duminică, cinci ani de la moartea Reginei Ana a României, Liturghia cu Recviem fiind oficiată la biserica catolică din Săvârșin de către părintele paroh Petru Muțiu, scrie AGERPRES.

Potrivit datelor postate pe pagina de Facebook Familia Regală a României, la Liturghia cu Recviem au luat parte Custodele Coroanei, Margareta, și principele Radu.

De asemenea, au fost prezenți primarul comunei, Ioan Vodicean, și credincioși catolici din diverse localități din Banat.

Regina Ana a încetat din viață la data de 1 august 2016. Funeraliile au avut loc pe 13 august, aceasta fiind înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș.

Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris și a fost fiica principelui René de Bourbon-Parma și a principesei Margareta a Danemarcei.

A copilărit în Franța, dar în 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și-a urmat familia în Spania și, ulterior, în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o școală de artă, la New York. În paralel, pentru a-și putea câștiga existența, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's.

În 1943, Ana de Bourbon-Parma s-a înrolat ca voluntar în armata franceză, dovedind, încă de atunci, o tenacitate rar întâlnită, care a ajutat-o să treacă peste perioadele grele pe care destinul și istoria i le-a hărăzit. A participat la operațiunile militare din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania. A ajuns mai apoi la gradul de caporal, iar la sfârșitul războiului a fost avansată în gradul de locotenent și a primit ''Crucea de Război'' a Franței.

L-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra, în noiembrie 1947. După doar o săptămână, regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, în Atena, la Palatul Regal, la ceremonie participând întreaga Casă Regală a Greciei și membrii ai familiilor Hesse și Hanovra. Căsătoria a fost oficiată de Mitropolitul primat al Bisericii Elene, Înalt Preasfințitul Damaskinos, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii.

La 10 iunie 2008, Regina Ana și Regele Mihai au sărbătorit ''Nunta de diamant'', după 60 de ani de căsnicie. La 10 iunie 2013, Majestățile Lor au sărbătorit 65 de ani de căsătorie, devenind, astfel, primii din întreaga istorie a regilor României care au sărbătorit vreodată ''Nunta de Safir''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău