Regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări, ministru

  • 24 Martie 2022 11:53
Regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări, ministru

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, precizează că regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări în contextul crizei din Ucraina. Ministerul lucrează la o serie de proiecte de îmbunătățire a cadrului normativ cu referire la activitatea investitorilor străini în Republica Moldova, transmite IPN.


Potrivit ministrului, Moldova trăiește o serie de schimbări în ceea ce privește relațiile economice și, evident, investițiile în asemenea situații suferă schimbări. Moldova ca țară și economie trebuie să se adapteze la aceste situații. Sunt și anumite îngrijorări pe care le au investitorii atât în privința crizei actuale, cât și în privința politicii economice din viitorul apropiat.

Ministerul Economiei vrea în continuare, să asigure un climat favorabil și prietenos. „Investitorii, atât cei străini, cât și cei locali sunt foarte importanți pentru țara noastră, iar facilitățile și garanțiile vor rămâne în vigoare, astfel încât toate îngrijorările rezidenților să dispară. Cred că, în pofida dificultăților și crizei, vor apărea oportunități noi, iar autoritățile vor adapta platformele la noile condiții pe plan național și internațional”, a subliniat ministrul Gaibu.

Ministerul lucrează la mai multe proiecte pentru îmbunătățirea cadrului normativ care va permite prelungirea termenului de operare al IT Park Moldova, păstrarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, precum și alinierea facilităților fiscale cu cerințele Acordului de Asociere cu UE.

Stocul total al investițiilor străine directe acumulat până în 2021 a constituit aproape 5 miliarde de dolari. 86% dintre acestea provin din UE, un procent din CSI și 13% din alte țări. Pe sectoare economice, cele mai multe sunt în domeniul finanțelor și asigurărilor (31%), comerțului (26%), industriei prelucrătoare (20%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău