Regimul separatist din Transnistria pretinde la statutul de observator în cadrul ONU

  • 21 Septembrie 2017 03:11
Regimul separatist din Transnistria pretinde la statutul de observator în cadrul ONU

Regiunea separatistă Transnistria își dorește să dobândească statutul de observator al Organizației Națiunilor Unite, invocând exemplul Palestinei, care are acest statut deși nu este membru al ONU, relatează site-ul agenției Tass.

Parlamentul regiunii separatiste a votat în unanimitate transmiterea cererii de a primi statutul de observator către Antonio Guterres, secretarul general al ONU, și către Miroslav Lajcak, președintele Adunării Generale.

”Transnistria poate și este pregătită să devină un partener responsabil și de încredere pentru ONU, asigurând o dezvoltare democratică și neconflictuală pentru o jumătate de million de oameni aflați în inima Eurasiei. În acest context, vă rog să ne luați în considerare cererea pentru acordarea statutului special de stat observator în cadrul ONU”, se arată într-un document semnat de liderii regiunii separatiste, Vadim Karsnoselski și Alexander Shcherba.

Liderii transnistreni au mai precizat că există un astfel de exemplu în practica ONU, referindu-se la Palestina, care nu este membru ONU, însă are calitatea de observator. Ei au adăugat că Transnistria este o republică autoproclamată care există de peste 27 de ani și care este casa mai multor grupuri entice care nu sunt reprezentate în cadrul ONU.

În afara celor 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite, există mai multe organizații internaționale, entități și actori nonstatali care au calitatea de observatori. Aceștia au dreptul de a lua cuvântul în cadrul întâlnirilor Adunării Generale a Națiunilor Unite, însă nu au drept de vot.

Statutul de observator este acordat printr-o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precizează MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău