Regimul mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului va purta numele lui Alexei Navalnîi

  • 19 Februarie 14:24
Regimul mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului va purta numele lui Alexei Navalnîi

Regimul mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului va purta numele lui Alexei Navalnîi, a anunțat astăzi șeful diplomației europene, Josep Borrell, la Bruxelles, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai Uniunii. Oficialul european a reiterat în fața jurnaliștilor că președintele rus Vladimir Putin este principalul vinovat de moartea lui Alexei Navalnâi, transmite Radio Chișinău.

Principalul subiect pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, la care va participa și soția activistului rus Alexei Navalnâi, decedat vineri într-o închisoare din Siberia, va fi susținerea opoziției politice din Rusia a declarat înainte de eveniment, șeful diplomației europene, Josep Borrell.

”Alături de noi va fi astăzi soția sa Iulia Navalnaia, care va transmite un mesaj politic despre cum să susținem opoziția politică din interiorul Rusiei împotriva regimului lui Putin. Zilele acestea mulți oameni au demonstrat în orașele rusești, la Sankt Petersburg și Moscova, în ciuda represiunilor. Mulți au fost reț8inuți și condamnați. Trebuie să trimitem un mesaj opoziției din Rusia”, a declarat Josep Borrell.

Iulia Navalnaia, care nu și-a mai văzut de doi ani soțul, a declarat în deschiderea Conferinței de la Munchen, în ziua în care s-a aflat despre moartea soțului său, că ea îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin "personal responsabil" de moartea lui Alexei Navalnii, și a îndemnat comunitatea internațională să se unească pentru a învinge "acest regim terifiant".

Aceleași acuzații au fost aduse astăzi și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell.

”Responsabilitatea cea mai mare este a lui Putin însuși. Putem merge la structura instituțională a penitenciarelor din Rusia, dar nu uitați cine este principalul responsabil de moartea lui Putin”, a spus Borrell.

Lumea a pierdut un mare luptător pentru libertate a spus și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Moartea lui Alexei Navalnii este oribilă, dar demonstrează că Putin nu se teme mai tare decât de propriul popor. Putin și prietenii lui nu se tem de nimic mai tare decât de oamenii demni, care  se ridică și spun adevărul, care luptă pentru libertate și luptă cu corupția așa cum a făcut-o Alexei Navalnii”, a spus Ursula von der Leyen.

În zeci de orașe ale Rusiei, poliția a arestat sute de cetățeni care au mers să depună flori și să aprindă lumânări în onoarea opozantului la memorialele pentru victimele represiunii din perioada stalinistă. Polițiști și bărbați în civil au fost văzuți punând flori în saci de gunoi pe un pod de lângă Kremlin, unde un alt oponent important al lui Vladimir Putin, Boris Nemțov, a fost asasinat în 2015.

Aleksei Navalnîi era cel mai marcant reprezentant al opoziției în Rusia, unde se bucura de mare popularitate pentru că denunțase în repetate rânduri corupția regimului Putin.

În 2020, soția sa, Iulia Navalnaia, a reușit să-l scoată pe soțul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victima unei otrăviri. El a fost arestat în ianuarie 2021 de pe aeroport după ce a decis să revină în Rusia după tratament și condamnat la 19 ani de închisoare.

La mijlocul lunii decembrie 2023, Navalnîi a fost transferat într-o închisoare dincolo de Cercul Polar, unde a a decedat vineri, 16 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău