Regimul militar din Niger vrea să îl judece pe președintele Bazoum înlăturat de la putere pentru „înaltă trădare”

  • 14 August 2023 10:40
Regimul militar din Niger vrea să îl judece pe președintele Bazoum înlăturat de la putere pentru „înaltă trădare”

Autorii loviturii de stat din Niger și-au anunțat duminică intenția de a-l „urmări în justiție” pe președintele răsturnat de la putere, Mohamed Bazoum, pentru „înaltă trădare” și „subminarea securității” țării, în timp ce planează amenințarea unei intervenții militare a statelor din Africa de Vest pentru a restabili ordinea constituțională în această țară, relatează AFP, citată de News.ro.

„Până în prezent, guvernul nigerian a adunat dovezi pentru a-l urmări pe președintele destituit și pe complicii săi locali și străini în fața organismelor naționale și internaționale competente pentru înaltă trădare și subminarea securității interne și externe a Nigerului”, a declarat colonelul Amadou Abdramane, unul dintre membrii juntei, într-o declarație citită la televiziunea națională. Autorii loviturii de stat își bazează acuzațiile pe „conversații” ale lui Mohamed Bazoum cu „cetățeni”, „șefi de stat străini” și „șefi de organizații internaționale”.

Mohamed Bazoum s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanți ai țărilor aliate cu Nigerul înainte de lovitura de stat, cum ar fi Statele Unite, și cu membri ai anturajului său politic.

În ceea ce îl privește pe președintele destituit, regimul militar a cerut să nu fie luate în serios afirmațiile acestuia potrivit cărora ar fi fost luat ostatic. Militarii nu au ocupat niciodată reședința sa prezidențială și el dispune în continuare de toate mijloacele de comunicare, au spus militarii. 

Militarii afirmă, de asemenea, că Mohamed Bazoum „primește vizite regulate din partea medicului său”. Potrivit unui consilier al președintelui destituit, o consultație a avut loc sâmbătă. „După această vizită, medicul nu a ridicat nicio problemă privind starea de sănătate a președintelui destituit și a membrilor familiei sale”, a adăugat armata.

Mohamed Bazoum, reținut în reședința prezidențială din 26 iulie - ziua loviturii de stat - împreună cu fiul și soția sa, declarase pentru mai multe publicații că este „ostatic”, fiind apoi privat de electricitate și obligat să mănânce doar orez și paste făinoase.

În plus, regimul militar a denunțat „sancțiunile ilegale, inumane și umilitoare impuse de CEDEAO (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, prescurtată și ECOWAS)” în cadrul unui summit al organizației, la 30 iulie, în timpul căruia a fost stabilit și un ultimatum de 7 zile pentru restabilirea ordinii constituționale, sub sancțiunea folosirii forței, care nu a fost aplicată.

În timpul summitului, statele din Africa de Vest au anunțat, printre altele, suspendarea tranzacțiilor financiare și comerciale cu Niger, care este dependent economic și energetic de țări străine. Aceste sancțiuni „merg până la a priva țara de produse farmaceutice, de produse alimentare" și de "aprovizionarea cu energie electrică”, au deplâns militarii în comunicatul lor.

Aceste declarații intervin după ce regimul militar a primit sâmbătă o delegație de lideri religioși musulmani nigerieni, cu acordul președintelui nigerian Tinubu, care conduce și el ECOWAS, pentru a „atenua tensiunile create de perspectiva unei intervenții militare” din partea organizației.

Potrivit unui comunicat de presă al medierii religioase nigeriene, șeful regimului militar, generalul Abdourahamane Tiani, a „declarat că ușa sa este deschisă pentru a explora calea diplomației și a păcii în vederea soluționării” crizei.

Joia trecută, în cadrul unui nou summit, liderii ECOWAS și-au reafirmat preferința pentru mijloace diplomatice în vederea restabilirii președintelui Bazoum în funcție, ordonând totodată mobilizarea și desfășurarea "forței în așteptare" a ECOWAS Calendarul și detaliile unei eventuale intervenții militare vest-africane nu au fost dezvăluite, dar președintele ivorian Alassane Ouattara, a cărui țară va contribui la această forță, a declarat joi că aceasta ar trebui să poată interveni „cât mai curând posibil".

Unul dintre apropiații lui Mohamed Bazoum declarase că regimul militar ar fi proferat „amenințarea” de a-l ataca în cazul unei intervenții armate.

Potrivit generalului Tiani, citat în comunicatul de mediere nigerian, armata l-a răsturnat pe președintele Bazoum "din cauza unei amenințări iminente care ar fi afectat nu numai Republica Niger, ci și Nigeria”. Abdourahamane Tiani ar fi justificat lovitura de stat făcând referire la „deteriorarea situației de securitate" din țară, subminată de violențele grupărilor jihadiste, precum cele din Mali și Burkina Faso, țări vecine, conduse tot de militari și care și-au manifestat solidaritatea cu Niamey.

În ceea ce privește persoanele apropiate regimului destituit arestate de la lovitura de stat, armata aflată la putere a adăugat că „își reafirmă hotărârea fermă de a respecta (...) angajamentele Nigerului în ceea ce privește drepturile omului”.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău