Regim liberalizat de vize cu UE. Decizia finală o ia Consiliul European

  • 28 Februarie 2014 09:33
Regim liberalizat de vize cu UE. Decizia finală o ia Consiliul European

Conducerea de la Chișinău a salutat decizia de, joi, 27 februarie, a Parlamentului European prin care va fi abolit regimul de vize pentru cetățenii moldoveni.

Autoritățile califică această hotărâre drept una istorică și care reprezintă încă un pas important în apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.  

Cetățenii moldoveni vor putea călători liber în statele membre ale Uniunii Europene începând din luna mai sau iunie, a declarat președintele Nicolae Timofti. El a accentuat că decizia reprezintă un prim pas spre aderarea Republicii Moldova la comunitatea europeană, dar că reformele trebuie să continue.

Regimul fără vize este una dintre cele mai mari realizări pe care și le dorește Republica Moldova în drumul său european, a apreciat și vicepreședintele parlamentului, Liliana Palihovici. Potrivit acesteia, politicienii care nu au avut încredere în viitorul european al Republicii Moldova au greșit. De asemenea, Liliana Palihovici a menționat rolul actualei guvernări pentru obținerea regimului liberalizat de vize.

Decizia de anulare a vizelor este un nou progres pe calea integrării europene a Republicii Moldova susține și ministrul afacerilor externe și integrării europene, Natalia Gherman. Ea a apreciat că, odată cu liberalizarea regimului de vize, cetățenii moldoveni se vor simți europeni, vor putea călători mai des în statele membre ale UE și vor vedea modelul european de dezvoltare care este și alegerea suverană a Republici Moldova.

Expertul Cornel Ciurea a declarat pentru Radio Chișinău că aceasta este penultima etapă înainte de liberalizarea regimului de vize, urmând ca decizia finală să o ia Consiliul European. El a opinat că nu vor exista surprize nici din partea Bruxellesului dar nici din partea Moscovei care este mai mult interesată ca Republica Moldova să nu semneze Acordul de asociere.

Amintim că de regimul liberalizat de vize vor putea beneficia doar posesorii pașapoartelor biometrice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău