Regele Thailandei a stat de vorbă cu jurnaliști străini, prima oară după patru decenii. Cum a reacționat la întrebările despre proteste

  • 02 Noiembrie 2020 10:23
Regele Thailandei a stat de vorbă cu jurnaliști străini, prima oară după patru decenii. Cum a reacționat la întrebările despre proteste

Regele Thailandei a făcut primele sale comentarii publice despre demonstrațiile pro-democrație care au cuprins țara de mai bine de patru luni, într-o rară discuție pe care a avut-o cu jurnaliști de la posturile de televiziune CNN și Channel 4 News. A fost pentru prima oară când Maha Vajiralongkorn a stat de vorbă cu presa străină în ultimele patru decenii. Ultima dată când a vorbit cu jurnaliștii străini a fost în 1979, când încă era prinț și nu urcase pe tron, relatează DIGI24.

Potrivit sursei citate, de mai multe luni, Thailanda se confruntă cu un val masiv de proteste. Nemulțumirea populației se îndreaptă către guvern, dar în același timp oamenii cer și o reformare a monarhiei, în condițiile în care familia regală în Thailanda este considerată de rang divin. 

Regele a spus în mini-interviul acordat celor două posturi de televiziune că țara sa este „tărâmul compromisului”, ceea ce ar sugera că ar putea avea în vedere o modalitate de a ieși din lungul impas politic, scrie CNN. Întrebat ce le-ar spune protestatarilor care au ieșit pe străzi cerând reforme, regele Vajiralongkorn a spus inițial „no comment”, dar apoi a adăugat: „Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă. Pe toți îi iubim deopotrivă”, a repetat monarhul. El a mai spus că Thailanda este o țară pașnică și a completat: „Iubim poporul thailandez, indiferent ce-ar fi”.

Într-un gest rar al Palatului regal, reprezentanții presei internaționale au fost invitați să stea printre susținătorii regaliști care așteptau să-l vadă pe rege. De obicei, numai jurnaliștii presei regale au permisiunea de a lua parte la această ceremonie anuală care are loc la Marele Palat. Este un semn că regele dorește să-și îmbunătățească imaginea pe plan internațional, notează CNN.

Regele a luat parte duminică la o ceremonie religioasă pentru a marca schimbarea de anotimp. Regele i-a schimbat veșmintele statuii de smarald a lui Buddha, marcând astfel trecerea oficială de la sezonul ploios la sezonul de iarnă. Îmbrăcați în galben, mii de susținători ai monarhiei s-au adunat la palat și au fost salutați de regele Vajiralongkorn, regina Suthida și prințesa Sirivannavari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău