Regele Thailandei a redat consoartei sale regale toate titlurile pe care i le anulase în 2019

  • 02 Septembrie 2020 17:50
Regele Thailandei a redat consoartei sale regale toate titlurile pe care i le anulase în 2019

Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei i-a redat consoartei sale titlurile oficiale și rangul militar pe care i le anulase în 2019, potrivit unui anunț făcut miercuri de Palatul Regal din Bangkok, la aproape un an după ce amanta suveranului a fost acuzată de lipsă de loialitate și a dispărut din viața publică, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut într-o perioadă în care Thailanda se confruntă cu proteste antiguvernamentale, pe durata cărora au existat și cereri ce vizau diminuarea noilor puteri oferite regelui, spulberând astfel un tabu foarte puternic într-o țară în care tradițiile conservatoare îl consideră pe monarh drept o ființă semi-divină aflată mai presus de critici.

Lui Sineenat Wongvajirapakdi, în vârstă de 35 de ani, i-a fost retras în octombrie 2019 titlul de Nobilă Consoartă Regală printr-un comunicat oficial al Palatului Regal, în care se afirma că amanta regelui a fost "nerecunoscătoare" și a alimentat o rivalitate cu regina Suthida, soția regelui thailandez.

Totuși, comunicatul apărut miercuri în publicația guvernamentală Royal Gazette afirmă că Sineenat "este nepătată" și, de aceea, are dreptul la titlul de consoartă regală și la toate privilegiile și pozițiile sale deținute anterior în rândul casei regale.

Ordinul monarhului thailandez a intrat în vigoare începând din data de 28 august.

Sineenat a dispărut din viața publică după căderea sa în dizgrație, iar locul în care a trăit de atunci nu a putut fi confirmat. În această săptămână, tabloidul Bild a raportat că ea a sosit în Germania, unde regele Thailandei își petrece cea mai mare parte a anului.

Regele Vajiralongkorn a fost încoronat oficial ca monarh constituțional al Thailandei în mai 2019, după ce preluase mai întâi tronul țării la moartea în 2016 a tatălui său, care a domnit timp de 70 de ani.

Cu câteva zile înainte de încoronare, regele thailandez s-a căsătorit cu șefa adjunctă a gărzii sale personale, Suthida Tidjai, în vârstă de 42 de ani, căreia i-a oferit titlul de regina Suthida Bajrasudhabimalalakshana.

După două luni, regele thailandez i-a oferit titlul de Nobilă Consoartă Regală lui Sineenat, o fostă infirmieră și garda lui de corp. Decizia sa a reprezentat prima numire de acest tip făcută după o pauză de aproape un secol în Thailanda, țară în care regimul de monarhie absolută a încetat să mai existe încă din 1932. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău