Regele Spaniei dizolvă Parlamentul și anunță alegeri anticipate

  • 27 Aprilie 2016 12:03

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a anunțat dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate la sfârșitul lunii iunie.

Partidele nu au reușit să încheie un acord pentru formarea unei coaliții de guvernare, după ce, la alegerile din 20 decembrie, niciuna dintre formațiuni nu a obținut majoritatea în Legislativ.

Liderii partidelor parlamentare i-au comunicat pe rând șefului statului, Regele Felipe al VI-lea că nu au sprijinul necesar pentru a se supune unei dezbateri de învestire.

După reuniunile separate de la Palatul Regal, fiecared in șefii partidelor s-au acuzat reciproc de blocaj politic, de lipsă de voință pentru formarea unei coaliții și de crearea unei situații insurmontabile.

În lipsa unui acord, după doar patru luni scurse de la alegerile parlamentare, Spania se pregătește acum, din nou, pentru un scrutin general.

Urmează ca la 2 mai regele să semneze decretul de dizolvare a camerelor Parlamentului și de convocare a alegerilor, prevăzute pentru 26 iunie.

Președintele Congresului Deputaților, Patxi López, a amintit că cetățenii au decis, în 20 decembrie, un parlament plural, mult diferit față de orice legislatură precedentă.

Pentru prima dată în democrație niciun partid nu a obținut majoritatea, iar aleșii nu au fost capabili să rezolve această problemă, a subliniat oficialul.

Patxi López a mai declarat, aseară, după ce Casa Regală a comunicat decizia de a nu desemna niciun candidat, că deși activitatea politică a fost paralizată, instituțiile statului au funcționat corect și normal.
- See more at: http://romania-actualitati.ro/spania_regele_felipe_al_vi_lea_dizolva_parlamentul-89296#sthash.4WBfZDhv.dpuf

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău