Regele Mihai împlinește pe 25 octombrie 95 de ani | Programul evenimentelor

  • 17 Octombrie 2016 01:39
Regele Mihai împlinește pe 25 octombrie 95 de ani | Programul evenimentelor

Casa Regală a României a stabilit programul evenimentelor publice dedicate aniversării Majestății Sale Regelui Mihai I la împlinirea vârstei de 95 de ani, la data de 25 octombrie, evenimente care vor avea loc în Bucuresti și Sinaia în perioada 20–28 octombrie.

La reședința privată din Elveția, Majestatea Sa Regele Mihai I va aniversa împlinirea vârstei de 95 de ani alături de Alteța Sa Regală Principesa Elena și de Alteța Sa Regală Principesa Sofia, scrie Mediafax.ro.

Pe de altă parte, în România, în perioada 20-28 octombrie, o serie de evenimente vor avea loc spre a marca aniversarea Regelui Mihai precum o piesă de teatru radiofonică scrisă de Regele Mihai și de Regina Ana, ce va putea fi audiată la Sala Radio din București, vernisaje de fotografie la Castelul Pelișor, ceremonii de decorare, un concert de gală, lansări de cărți și alte manifestații.

Casa Regală a României a stabilit programul evenimentelor publice dedicate aniversarii Majestatii Sale Regelui Mihai I după cum urmează:

O piesă de teatru scrisă de Regele Mihai I și Regina Ana va avea avanpremiera radiofonică în foaierul Sălii Radio, joi, 20 octombrie începând cu ora 12.

În prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria, la Centrul de Presă al Societății Române de Radiofuziune, din foaierul Sălii Radio (strada General Berthelot, nr. 60–64, sector 1), la ora 12:00, va avea loc audiția spectacolului “Alegerea”, piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Regele Mihai I și Regina Ana, realizată de Teatrul Național Radiofonic.
Piesa de teatru se va difuza, în premieră, la Radio România Actualități, în ziua de 25 octombrie, la ora 23:05. Adaptarea radiofonică și regia artistică sunt semnate de Ion Andrei Puican, iar din distribuție fac parte Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiță, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugărița, Marcelo Cobzariu și Daniela Ioniță Marcu.

Vernisajul expoziției de fotografie „Regele Mihai, o copilărie fericită” va avea loc luni, 24 octombrie, de la ora 14:30, la Castelul Pelișor.

În prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, în Holul de Onoare al Castelui Pelișor, la ora 14.30, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Regele Mihai, o copilărie fericită” realizată de Asociația „România Culturală”. Cu această ocazie vor lua cuvântul dr. Georgeta Filitti, drd. Beatrice Todireanu, președintele Asociației „România Culturală”, dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș, dr. Cristian Petcu, secretarul general al Institutului Cultural Român și dr. Ioan Opriș. Expoziția cuprinde imagini inedite din copilăria Regelui Mihai, care provin din trei colecții importante: colecția de familie a cunoscutului fotoreporter interbelic Iosif Berman, arhiva Casei Regale și Biblioteca Academiei Române.

Luni, 24 octombrie, de la ora 16 va avea loc o ceremonie de decorări la Castelul Peleș.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, va decora în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, în Holul de Onoare al Castelului Peleș, la ora 16, o serie de personalități și colaboratori ai Casei Majestății Sale Regelui, din țara noastră și de peste hotare. Alături de Principesa Moștenitoare se vor afla Principele Radu și Principesa Maria. Ceremonia va fi urmată, la ora 17, de o recepție în Salonul Maur.

Marți, 25 octombrie, aniversarea Majestății Sale Regelui va fi sărbătorită în familie.

La reședința privată din Elveția, Majestatea Sa Regele Mihai I va aniversa împlinirea vârstei de 95 de ani alături de Alteța Sa Regală Principesa Elena și de Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Marți, 25 octombrie, de la ora 18:00 este programat un concert de gală la Ateneul Român.

În prezența Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, Ateneul Român va găzdui, începând cu ora 18:00, a noua ediție a concertului anual de binefacere organizat de Fundația Principesa Margareta a României. Fondurile obținute în urma concertului vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin intermediul căruia Fundația oferă burse de studiu tinerilor artiști aflați în situații materiale dificile.
În debutul concertului, Principesa Moștenitoare Margareta va da citire mesajului cu prilejul aniversării Majestății Sale Regelui Mihai I, la împlinirea vârstei de 95 de ani.
Concertul va fi oferit de către violonistul Roman Kim, alături de Orchestra Fundației Principesa Margareta a României, dirijată de maestrul Tiberiu Soare. După concert, în foaierul Ateneului Român, va avea loc expoziția bursierilor programului Tinere Talente. Alături de Principesa Moștenitoare și Principele Radu, va fi prezentă Principesa Maria.

O seară la Palatul Cotroceni dedicată Regelui Mihai I va avea loc în aceeași zi, 25 octombrie, de la ora 19:00.

În Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, la ora 19, va avea loc lansarea cărții „Anul regal”, publicată de Editura Adenium. După lansare, participanții la eveniment vor urmări filmul „Războiul Regelui” realizat de John Florescu.

O prezentarea publică e emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală” va avea loc joi, 27 septembrie, de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu vor lua parte, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, la prezentarea publică a emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală”, dedicată aniversării a 95 de ani ai Majestății Sale Regelui Mihai I, realizată de Romfilatelia. Cu această ocazie, Corul Regal va suține un scurt recital. În foaierul Aulei, Romfilatelia va organiza un stand cu mărci poștale, iar Curtea Veche Publishing va fi prezentă cu un stand de carte regală.

Vineri, 28 octombrie, de la ora 11:30 este programată o vizită regală la Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” din București.

Alteța Sa Regală Principesa Maria va vizita Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” din București (strada Butuceni, nr. 10, sector 1), începând cu ora 11.30. Cu această ocazie, Principesa Maria va oferi Colegiului bustul Majestății Sale Regelui Mihai realizat de sculptorul Valentin Tănase. De asemenea, Principesa Maria va premia câștigătorii unui concurs pe teme de istorie și competiției sportive “Cupa Regelui”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău