Regele Mihai I al României va fi înmormântat sâmbătă în Noua Catedrală din Curtea de Argeș

  • 16 Decembrie 2017 07:26
Regele Mihai I al României va fi înmormântat sâmbătă în Noua Catedrală din Curtea de Argeș

Regele Mihai I va fi înmormântat sâmbătă seară în Noua Catedrală din Curtea de Argeș. Ceremoniile vor începe sâmbătă dimineață, de la ora 10,25 cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți, aceasta fiind urmată de o alta săvârșită la catafalcul așezat în Piața Palatului Regal.

Sicriul, așezat pe un afet de tun tras de un vehicul milita va fi apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfășurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MApN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) și un detașament de elevi ai Colegiului Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza. 

Slujba de înmormântare va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

De aici sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeș, cortegiul funerar urmând a se va deplasa spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

Slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic, și de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenți, alături de Familia Regală a României, președintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanți ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei și Sfântului Scaun.

Potrivit unui comunicat transmis vineri seara AGERPRES, vor participa la funeralii: comisarul european Corina Crețu, Zviad Dzidziguri - vicepreședintele Parlamentului Georgiei, Talat Xhaferi - președintele Parlamentului Republicii Macedonia și Kocho Angjushev - viceprim-ministru al Republicii Macedonia, Sir Alan Duncan - ministru de stat pentru Europa și America din Marea Britanie, Ahmet Yildiz - ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Turcia, monseniorul Nikola Eterović și monseniorul Miguel Maury Buendía - reprezentând Sfântul Scaun.

De asemenea, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău