Regele Charles al III-lea își încheie vizita istorică din Germania printr-o deplasare memorială la Hamburg

  • 31 Martie 2023 16:49
Regele Charles al III-lea își încheie vizita istorică din Germania printr-o deplasare memorială la Hamburg

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit își încheie vineri, 31 martie, vizita sa istorică din Germania printr-o etapă memorială la Hamburg, un gest de înaltă semnificație simbolică, la 80 de ani după raidurile devastatoare realizate de trupele Aliaților în cel de-Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

În încheierea primei sale vizite efectuate în străinătate în calitate de rege, Charles al III-lea a călătorit vineri dimineață, alături de regina-consoartă Camilla, cu un tren de mare viteză ICE, vopsit în culorile Germaniei. Destinația a fost Hamburg, al doilea oraș ca mărime al țării, iar la bord s-a aflat și președintele german Frank-Walter Steinmeier.

La capătul unei călătorii cu trenul ce a durat aproape două ore, un eveniment rarisim în cadrul unei vizite de stat, suveranul britanic a depus în gara Dammtor o coroană de flori în fața monumentului construit în amintirea copiilor evrei trimiși în Marea Britanie pentru a scăpa de ororile nazismului.

Apoi, regele Charles al III-lea s-a deplasat la Biserica Saint-Nicolas, distrusă de bombardamentele aeriene britanice și americane din 1943, pentru un moment de reculegere alături de președintele german, considerat un reper moral în această țară.

Suveranul britanic își va încheia deplasarea de trei zile prin vizite programate vineri după-amiază la o serie de instalații ecologice din portul orașului Hamburg, urmate de o scurtă reprezentație a unei trupe care cântă piese din repertoriul The Beatles, legendarul grup englez care și-a început cariera în acest oraș portuar german.

Vizita de la Biserica Saint-Nicolas, lăsată în ruine și devenită un memorial, este considerată în Germania un semnal de responsabilitate și de reconciliere "de o mare importanță", mai semnificativ decât "oricare alt discurs", potrivit cotidianului Bild.

"Semnul reconcilierii dintre doi inamici de război și comemorarea comună a victimelor reprezintă un semnal important", a declarat episcopul de Hamburg, Kirsten Fehrs, care a oficiat vineri Liturghia reconcilierii de la Coventry.

Pe 24 iulie 1943, Marea Britanie și Statele Unite au lansat operațiunea "Gomora", care a făcut peste 30.000 de victime în Hamburg. A fost unul dintre cele mai devastatoare atacuri aeriene din istorie, alături de bombardarea orașului Dresda.

Regina Elisabeta a II-a, care a murit anul trecut, s-a deplasat în 1992 la Biserica Notre-Dame din Dresda, simbol al distrugerilor cauzate de război și al reconstrucției ulterioare. Însă, în timpul acelei vizite, anumite persoane din public au aruncat cu ouă în direcția fostei suverane britanice.

Chestiunea suferințelor îndurate de civilii germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial rămâne un subiect foarte delicat și adeseori tabu într-o țară care s-a făcut vinovată de moartea a 6 milioane de evrei pe durata regimului nazist.

Acele bombardamente aeriene au rămas printre cele mai controversate acțiuni de război întreprinse de Aliați, întrucât erau menite să terorizeze populația și să oblige regimul lui Hitler să se predea, cu prețul a zeci de mii de victime civile.

Extrema dreaptă germană citează adeseori suferințele îndurate de civili în timpul acestor bombardamente pentru a se exonera de vinovăția legată de nazism, care marchează această țară din anii 1970.

Apropierea germano-britanică și viitorul relațiilor dintre cele două țări au făcut parte dintre marile teme ale vizitei de trei zile întreprinse de Charles al III-lea, prima sa vizită în străinătate în calitate de rege.

Vizita suveranului britanic reprezintă și un gest european important după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Charles al III-lea, primul monarh britanic care a susținut un discurs, joi, în Bundestag, a deplâns reapariția "flagelului" războiului în Europa atunci când a evocat invazia rusă din Ucraina, dar a subliniat totodată că aliații pot "găsi curaj în unitatea lor".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău