Regele belgienilor, Philippe, exprimă pentru prima dată 'regrete' pentru trecutul colonial în RDC

  • 30 Iunie 2020 11:05
Regele belgienilor, Philippe, exprimă pentru prima dată 'regrete' pentru trecutul colonial în RDC

Regele belgienilor, Philippe, a prezentat marți, pentru prima dată în istoria țării, 'regretele sale cele mai profunde pentru rănile' provocate în perioada colonială în Congo, actuala Republică Democratică Congo (RDC), transmite AFP, preluat de Agerpres.

'Țin să exprim regretele mele cele mai profunde pentru acest răni ale trecutului a căror durere este astăzi reînviată de discriminările încă prezente în societățile noastre', a transmis regele Philippe într-o scrisoare adresată președintelui RDC, Félix Tshisekedi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de independență a fostei colonii belgiene.

'În epoca Statului Independent Congo (1870-1908, când acest teritoriu a fost proprietatea defunctului rege Leopold al II-lea, n.red.) au fost comise acte de violență și de cruzime, care apasă încă asupra memoriei noastre colective', mai arată actualul suveran al belgienilor, instalat în 2013.

'Perioada colonială care a urmat (cea a Congo belgian, între 1908 și 1960 n.red.) a provocat de asemenea suferințe și umilințe', adaugă el.

În scrisoare, regele Philippe își afirmă angajamentul de a 'combate toate formele de rasism', menționând că încurajează 'reflecția care a fost începută de parlamentul nostru pentru ca memoria noastră să fie definitiv pacificată'.

În Belgia, moartea lui George Floyd, afro-americanul omorât de un polițist alb la Minneapolis, în SUA, a redeschis dezbaterea despre violențele din perioada colonială în Congo și despre rolul foarte controversat al regelui Leopold al II-lea, acuzat de uciderea a milioane de congolezi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău