Regatul Unit va găzdui în 10-12 decembrie, la Liverpool, reuniunea miniștrilor de externe și ai dezvoltării din G7 și ASEAN

  • 22 Noiembrie 2021 10:16
Regatul Unit va găzdui în 10-12 decembrie, la Liverpool, reuniunea miniștrilor de externe și ai dezvoltării din G7 și ASEAN

Regatul Unit va găzdui reuniunea miniștrilor de externe și ai dezvoltării din G7 (principalele țări industrializate din lume) și din ASEAN (Asociația națiunilor din Asia de Sud-Est) în perioada 10-12 decembrie, la Liverpool, a anunțat luni diplomația britanică, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Participanții la reuniune vor aborda chestiuni precum redresarea economică post-COVID-19, sănătatea globală și drepturile omului în lume, indică o declarație a Ministerului de Externe de la Londra.

Printre miniștrii care vor fi prezenți la Liverpool se află cei din Malayezia, Thailanda și Indonezia, aceasta fiind prima reuniunea a șefilor diplomațiilor din G7 la care sunt invitate țările din ASEAN, ceea ce reflectă ''orientarea în creștere a Regatului Unit către regiunea indo-pacifică''.

În acest an, Regatul Unit asigură președinția prin rotație a G7 și în această calitate a găzduit deja summitul COP26 de la Glasgow, în această lună, și summitul G7 de la Carbis Bay, în iunie.

Grupul G7 a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor țări industrializate din lume - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA. De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat în general ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală.

G7 poate stabili agenda globală, deoarece deciziile luate de aceste mari puteri economice au un impact real. Atunci când liderii țărilor din G7 convin asupra direcției de urmat pe o anumită problemă de politică, decizia se propagă în multe alte organizații și instituții internaționale. Astfel, deși deciziile adoptate în cadrul G7 nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele exercită o influență politică puternică.

În 2022, președinția G7 va fi asigurată de Germania. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău