Regatul Unit, spre o ieșire dură din UE după victoria Partidului Brexit

  • 27 Mai 2019 15:18
Regatul Unit, spre o ieșire dură din UE după victoria Partidului Brexit

Regatul Unit pare să se îndrepte spre o ieșire dură din Uniunea Europeană (UE) după avansul devastator al formațiunii Brexit a populistului Nigel Farage în alegerile europene, în care votanții au sancționat marile partide după eșecul în ce privește concretizarea 'divorțului' de Bruxelles, scrie luni EFE.

Partidul Brexit, creat la începutul anului de fostul lider al Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP), apare ca forța cea mai votată și care va trimite cel mai mare număr de europarlamentari în forul de la Strasbourg, cu cel puțin 28 de mandate, după numărarea unei mari părți a voturilor.

Regatului Unit îi revin 73 de locuri în Parlamentul European, însă reprezentanții britanici vor deține aceste mandate până ce țara va ieși din blocul european, în mod previzibil pe 31 octombrie dacă nu va exista o nouă amânare a 'Brexitului'.

Deși rezultatele finale vor fi cunoscute luni sau chiar marți, odată cu numărarea voturilor în Irlanda de Nord, mesajul alegătorilor este oricum clar în favoarea 'Brexitului', adaugă EFE.

Proeuropenii din Partidul Liberal Democrat, formațiune care cere un al doilea referendum, s-au situat pe poziția secundă, cu cel puțin 15 eurodeputați până acum și 20,3% din voturi.

În ciuda faptului că liberal-democrații lui Vince Cable se află pe locul al doilea, ei sunt mult în urma Partidului Brexit, care a reușit să atragă votul multor conservatori nemulțumiți de felul cum a negociat guvernul Theresei May, potrivit specialiștilor.

Aceste rezultate arată că votanții au optat pentru cele două formațiuni care au oferit claritate în ce privește retragerea țării din blocul european: una, pentru ieșire (Partidul Brexit) și cealaltă, pentru rămânere (Liberal Democrații).

Peste 40 de milioane de persoane au fost chemate joi la urne în Regatul Unit, dar rata de participare s-a situat la 37%, cu două puncte mai mult față de precedentul scrutin din 2014.

Regatul Unit nu preconiza să participe la aceste alegeri după ce cetățenii au votat la un referendum organizat în iunie 2016 în favoarea ieșirii din UE.

La aproape trei ani după consultarea populară, care a avut o prezență de peste 70%, guvernul conservator nu a reușit să treacă de parlament acordul privind 'Brexitul' negociat cu UE și nici să se înțeleagă cu laburiștii pentru a ajunge la un consens care să permită depășirea impasului actual.

Odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, cele 73 de mandate deținute vor reveni altor state, dar, până când acest lucru se va întâmpla, eurodeputații britanici își vor prelua mandatele la constituirea noului parlament european, pe 2 iulie.

Alegerile europene din Regatul Unit au avut loc în mijlocul unei profunde crize politice privind 'brexitul', care a forțat-o pe șefa guvernului de la Londra, Theresa May, să-și anunțe demisia din fruntea conservatorilor pentru data de 7 iunie, urmând să rămână în funcție până la alegerea unui succesor al cărui nume este așteptat să fie cunoscut înainte de finalul lui iulie.

sursa: AGERPRES

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău