Regatul Unit și Canada au convenit un acord comercial post-Brexit

  • 21 Noiembrie 2020 19:30
Regatul Unit și Canada au convenit un acord comercial post-Brexit

Regatul Unit și Canada au convenit sâmbătă un acord comercial post-Brexit provizoriu care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și va reproduce pe o bază bilaterală acordul de care Regatul Unit a beneficiat până în prezent ca țară membră a UE, a anunțat Ministerul britanic al Comerțului Internațional, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson și premierul canadian Justin Trudeau, împreună cu ministrul britanic al comerțului internațional Liz Truss și omologul său canadian Mary Ng, au convenit în urma discuțiilor purtate prin teleconferință asupra unui acord de principiu care cuprinde prevederile acordului comercial actual între UE și Canada, precizează într-un comunicat acest minister.

''Acordul încheiat astăzi consolidează schimburi comerciale în valoare de 20 de miliarde de lire sterline (22,4 miliarde de euro) și garantează siguranța a mii de locuri de muncă'', a declarat ministrul Liz Truss, care a salutat legăturile ce unesc din punct de vedere istoric și cultural Regatul Unit de ''prietenii și aliații din Canada''.

''Este un acord fantastic pentru Regatul Unit și care garantează comerțul transatlantic cu unul dintre aliații noștri cei mai apropiați'', a spus la rândul său premierul Boris Johnson, manifestându-și speranța că acest acord va consolida exporturile britanice către Canada, ''de la mașinile electrice până la vinul spumant''.

Acordul, încă nesemnat oficial, va fi provizoriu, întrucât anul viitor vor începe între guvernele de Londra și Ottawa negocieri pentru ''încheierea unui nou acord mai ambițios'', un acord ''personalizat'' care va avea în vedere, printre altele, domenii precum mediul și comerțul online, explică ministrul Liz Truss.

Acest acord provizoriu doar reia termenii tratatului de liber schimb încheiat între UE și Canada (CETA), permițând evitarea instituirii unor taxe vamale odată cu încheierea la 1 ianuarie a perioadei de tranziție post-Brexit în care Regatul Unit aplică regulile europene după ce în ianuarie anul acesta s-a retras oficial din UE.

Negocierile dintre Regatul Unit și UE privind relațiile lor post-Brexit vor continua săptămâna viitoare. Deși s-au înregistrat unele progrese, mai ales în dosarele secundare, se mențin divergențe notabile în trei chestiuni cheie, respectiv concurența, accesul pescarilor europeni în apele britanice și soluționarea diferendelor în cadrul viitorului acord.

Pe ansamblu, Bruxellesul dorește un acord extins care să cuprindă și norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra dorește doar un acord clasic de liber schimb. Dacă în final tratativele eșuează, relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit se vor desfășura doar pe baza regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,03 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău